Vegan roerei (van tofu!)
In mijn streven om zoveel mogelijk vegan te eten, kon het natuurlijk niet uitblijven dat ik op zoek zou gaan naar een alternatief voor een lekker gebakken eitje. Ik had al vaker van vegan roerei (vegan scramble, tofu scramble etc.) gehoord, maar ik had het nog nooit zelf geprobeerd te maken. Jammer, want ik ben er nu achter dat het superlekker is en ook nog supersimpel om te maken!
Vegan roerei
Het geheime ingrediënt van deze vegan roerei is zwart zout, oftewel ‘kala manak.’ Tot voor kort had ik hier nog nooit van gehoord, maar het is een zoutsoort die veel in de Indiase keuken gebruikt wordt en die zich kenmerkt door een – naar mijn mening – bijzonder waarheidsgetrouwe ei-achtig smaak. Ik moest alleen wel een beetje moeite doen om het te vinden. Uiteindelijk heb ik het (in Nederland) via internet kunnen kopen. En o ja, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het zout helemaal niet zwart, maar een beetje paarsgekleurd, dus staar je niet blind op de kleur als je het in de winkel probeert te vinden ;-).
Dit heb je nodig voor 2 tot 4 porties vegan roerei:
- 200 – 250 gram tofu naturel
- 1 theelepel kerriepoeder
- ½ theelepel paprikapoeder
- Heel klein snufje knoflookpoeder
- ¾ tot 1 theelepel zwart zout (Kala namak)
- Scheutje plantaardige melk
En zo maak je de vegan roerei:
- Laat de tofu goed uitlekken en pers het overtollige vocht er met een schone theedoek uit.
- Verwarm wat (olijf)olie in een koekenpan en verkruimel de tofu in de koekenpan.
- Voeg de kerriepoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder en de kala manak toe en schep goed door. Bak het geheel een paar minuutjes op halfhoog vuur.
- Voeg als laatste het scheutje plantaardige melk toe voor een iets smeuïger vegan roerei en roer nog even door zodat het goed warm wordt.
Super lekker op een geroosterd broodje! Wil je deze vegan roerei nog wat verder aankleden, bak er dan wat (bos)ui, paprika, champignons of andere groente naar keuze bij. 100% diervriendelijk en 100% lekker!
Eet smakelijk!
Liefs, Femke