Vegan citroencake – zomer op je bordje!


vegan citroencake

Mensen, na een heel koude en natte meimaand is het hier eindelijk lekker weer! Wat heb ik hier toch naar uitgekeken! Kinderen zijn ook helemaal blij want ze konden de afgelopen 2 weken elke dag in korte broek naar school. En een aantal vriendjes hebben thuis in (of onder!) de tuin een zwembad, dus er is door hen ook al heerlijk geplonsd ;-)! Doe mij dit elke dag maar zou ik zeggen.
Maar wat heeft dit te maken met een vegan citroencake? Niet veel eigenlijk, maar ik had deze een week geleden voor het eerst gemaakt en ik vond het wel een beetje zomers proeven. Vandaar, gewoon voor de leuk, dit receptje voor een echte vegan citroencake.

Vegan citroencake

Ik vind het altijd nog wel een beetje spannend om vegan te bakken, want ik weet nooit zo goed wat ik in de plaats van ei moet gebruiken. Gelukkig kwam ik er achter dat je voor deze vegan citroencake eigenlijk helemaal niets speciaals hoeft te doen om ei te vervangen. De bakingsoda zorgt ervoor dat de cake goed rijst en de cake heeft verder een heel prima structuur. Dus ook voor stevigheid is ei helemaal niet nodig.

Dit heb je nodig voor 1 vegan citroencake:

  • 250 gram (volkoren) meel
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1,5 theelepel bakingsoda
  • 150 milliliter plantaardige melk (ik heb amandelmelk gebruikt)
  • 120 milliliter ahornsiroop
  • 60 milliliter milde (olijf)olie
  • Sap en zest van 1 middelgrote citroen
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract

En ook handig:

  • 1 cakeblik van +- 25 bij 11 cm
  • Garde of staafmixer
  • Bakpapier
  • Oven

Vegan citroencake

En zo maak je de vegan citroencake:

  • Mix de droge ingrediënten – volkoren meel, maïzena, bakingsoda en zout – in een grote kom door elkaar.
  • Doe ditzelfde voor de natte ingrediënten – plantaardige melk, ahornsiroop, olijfolie, vanille-extract en citroensap en zest – in een aparte kom.
  • Giet de natte ingrediënten bij de droge en mix het geheel heel goed door elkaar met een garde of staafmixer, zodat er een egaal beslag ontstaat.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Leg een op maat geknipt bakpapiertje op de bodem van het cakeblik en vet het cakeblik aan de binnenkant goed in met olijfolie of een bakspray.
  • Giet het beslag in het cakeblik en zet het +- 30 minuten in de voorverwarmde oven. Check tussendoor of de bovenkant van de cake niet te bruin wordt. Zo ja, leg daar dan nog even een op maat geknipt bakpapiertje op. De vegan citroencake is klaar als een satéprikker er weer schoon uitkomt.

Geniet ervan!
Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!

Email to someoneTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook