Vegan brownie (met zwarte bonen)

vegan brownie

Ik ben met een persoonlijke missie bezig om dingen te veganiseren (is dat een woord?). Ik probeer namelijk steeds meer vegan te gaan eten. Tot nu toe lag mijn focus op het avondeten. Zo maakte ik al een lekkere vegan macaroni, vegan pasta met zongedroogde tomaten en vegan falafel. En heb ik ook al een erg smakelijke vegan vervanger voor Parmezaanse kaas ontdekt! Maar logische vervolgstap is natuurlijk de vegan brownie. Want ja, brownie = chocola = instant geluk natuurlijk :-).

Vegan brownie

In de brownies die ik tot nu toe maakte, gebruikte ik altijd ei. De uitdaging om een brownie vegan te maken ligt hem dus in het vinden van een vervanger voor ei. Maar gelukkig is dat heel prima te doen. Ik heb hiervoor namelijk een mengseltje van gebroken lijnzaad en water gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de brownie niet uit elkaar valt. En bakpoeder en bakingsoda zorgen er op hun beurt weer voor dat de brownie ook luchtig wordt. Dus echt geen ei meer nodig!

En o ja, ik maakte al eens black bean brownies en kwam er daardoor achter dat zwarte bonen het erg goed in een brownie doen. En zo maak je de brownie ook nog eens best wel gezond ;-).

Dit heb je nodig voor ongeveer 16 stukjes vegan brownie:

  • 1 (middelgrote) pot zwarte bonen (uitlekgewicht 195 gram)
  • 50 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad + 6 eetlepels water als vervanger voor ei (gelijk aan 2 eieren)
  • 30 gram cacao
  • 35 gram kokosolie
  • 80 milliliter agavesiroop
  • 100 gram pure chocolade (tenminste 70% cacao)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel bakingsoda + 2 theelepels azijn
  • Snuf zout

En zo maak je de vegan brownie:

  • Maak eerst de vegan eieren klaar door het lijnzaad samen met het water in een kommetje te mengen en even te laten staan, zodat het een soort van dik stroperig mengsel wordt. Het beste kun je hiervoor water gebruiken wat net van de kook af is.
  • Spoel de zwarte bonen goed af met koud water en laat ze uitlekken.
  • Smelt de kokosolie in een steelpannetje op een laag vuur.
  • Meng de bakingsoda met de azijn in een kommetje, waardoor het gaat schuimen.
  • Doe vervolgens alle ingrediënten (inclusief de vegan eieren en bakingsoda/azijn) behalve de chocolade, in een keukenmachine en pureer dit totdat er een gladde massa ontstaat.
  • Hak daarna de chocolade fijn en meng dit door het beslag.
  • Leg een bakpapiertje in een bakblik (ik heb een blik van 24 bij 24 cm gebruikt) en giet het beslag het erin. Verdeel het beslag goed over de bodem, zodat het overal ongeveer even dik is.
  • Bak de brownie vervolgens 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven (175 graden hetelucht).

Het resultaat? Heerlijk smeuïge, goddelijke, VEGAN brownies. YEEAAHHH! Enjoy!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!

Email to someoneTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookGoogle+