Zomer boekentip: The Power of Now


The Power of Now

Als er één boek is wat je moet lezen als je geïnteresseerd bent in meditatie, mindfulness en spiritualiteit, dan is het wel The Power of Now van Eckhart Tolle. Ik had er ooit wel eens iets over gehoord toen ik meer dan 10 jaar geleden iemand in de tram het zag lezen. Het was in de periode dat mijn interesse in meditatie en spiritualiteit net een beetje ontwaakte en ik was op één of andere manier meteen geïntrigeerd. Thuis besloot ik het boek meteen te kopen en sindsdien heb ik het vele keren opnieuw gelezen.

The Power of Now

In het boek legt Tolle uit dat hij in zijn jonge jaren lange periodes van depressie had meegemaakt en met suïcidale gedachten kampte. Totdat in één keer – na een bijzonder zwarte nacht – zijn perspectief op tijd, bewustzijn en het leven volledig veranderde en hij naar eigen zeggen de staat van verlichting bereikte. In de jaren erna heeft Tolle zich ontwikkeld als spiritueel leraar en zijn zijn lessen uiteindelijk samengekomen in het boek The Power of now (in het Nederlands ‘De Kracht van het Nu’).

Een drukke geest zit in de weg

De essentie van het The Power of Now is dat onze drukke, alsmaar bezige geest ons eigenlijk enorm in de weg zit. Het weerhoudt ons ervan de innerlijke stilte de vinden die nodig is om ons diepste ‘zijn’ te kunnen voelen: the radiant joy of being, and the deep unshakable peace that comes with it, zoals Tolle het omschrijft. En omdat we ons vaak volledig identificeren met onze gedachten, creëert onze geest ook nog eens een vals beeld van onszelf: het ego. En het ego is een bron van veel angst en lijden, want een ego staat bijna altijd onder druk. Onze drukke geest is volgens Tolle het grootste obstakel voor het bereiken van een staat van verlichting.

> Lees meer over hoe je je ego herkent

Leef in het Nu

Wat kun je doen om te ontsnappen aan de terreur van je eigen geest? Het antwoord is simpel: door het huidige moment, het ‘Nu’ te herkennen, te ervaren en vooral te voelen (in plaats van erover na te denken). Als je je volledig op het Nu kunt focussen, dan krijgt je geest helemaal niet de kans om herrie te maken. Of om over het verleden of de toekomst te piekeren of stressen. Of om jezelf volledig te verliezen in gedachten van wraak omdat je baas weer eens een enorme zak met lucht was. Het focussen op het Nu klinkt simpel, maar is vaak bijzonder moeilijk. Dit komt omdat onze geest vaak met zo’n stoomtreinvaart voort dendert dat het ons niet toestaat meer dan een paar momenten focussen op het Nu.

Hoe je meer op het Nu kunt focussen

In het boek gaat Tolle daarom ook verder in op de diverse aspecten in ons leven waar onze geest ons tegenwerkt en wat je zoal kunt doen om het nu meer te leren respecteren: “luister zo vaak je kunt naar de stem in je hoofd. Besteed met name aandacht aan gedachten die steeds maar weer terug komen. Luister er onpartijdig naar. Kijk naar ‘de denker’. Verleg de focus van je aandacht naar het nu.”

> Lees hier, hier en hier over hoe je in het Nu kunt leven volgens de Power of Now

Lees The Power of Now!

Ik vind The Power of Now een geweldig boek. Alleen al het lezen van het boek maakt dat mijn geest stiller wordt. Iedere keer weer voel ik dat het waar is wat er in beschreven staat: het Nu is de poort naar een staat van diep bewustzijn, een gevoel van vrede. Ik raad iedereen dan ook aan het boek te lezen. Misschien wordt je er wel net zo door geraakt als ik!

Liefs Femke

[bol_product_links block_id=”bol_5d2f6c2f77d62_selected-products” products=”1001004002261971″ name=”The Power of Now” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

[bol_product_links block_id=”bol_5d2f6b974ab0a_selected-products” products=”9200000014954399″ name=”De kracht van het Nu” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij ook op Facebook en Instagram!