Superfood: Matcha thee
Ik kwam het steeds vaker tegen en heb het sinds kort in huis; matcha thee. Ik heb het voor het eerst geproefd toen een collega van mij het had meegenomen naar het werk. Anders dan mijn normale, redelijk zachte theetjes is matcha thee best pittig om zo maar te zeggen. Het is een acquired taste, maar ik kan het zeker waarderen. En, erg belangrijk, matcha thee is supergezond!
Wat is Matcha thee?
Matcha thee is groene thee uit Japan. Het wordt gemaakt van de blaadjes van de Camellia Sinensis theeplant. De laatste 4 weken voor de oogst van de thee worden de theeplanten door middel van zeilen of matten van de zon afgeschermd. De theeplanten gaan als reactie daarop extra bladgroen en aminozuren (de bouwstoffen van eiwitten) produceren. Na het oogsten van de theebladeren, worden de bladeren gestoomd, gedroogd en vermalen. Het hele blad wordt dus tot een fijne groene poeder verpulverd. En van deze poeder wordt de thee vervolgens gemaakt. Dit in tegenstelling tot sencha thee, waar je thee trekt van gedroogde theebladeren. Matcha thee wordt in Japan meestal gebruikt in officiële Japanse theeceremonies.
Waarom is matcha thee zo gezond?
In tegenstelling tot bij gewone thee, consumeer je bij matcha thee het hele theeblad. Matcha thee zit daardoor boordevol met antioxidanten. Die helpen je lichaam beschermen tegen vrije radicalen, boosten je immuunsysteem en helpen veroudering tegen te gaan. Eén specifieke antioxidant die in matcha thee zit (het zogenaamde ECGg) staat erom bekend te helpen bij het bestrijden van kanker.
Matcha thee bevat ook aminozuren. Met name één specifiek aminozuur, de L-Theanine, heeft bijzondere eigenschappen. Dit zorgt namelijk voor een gevoel van kalmte, maar boost ook de productie van dopamine en serotonine. En dit zorgt er weer voor dat je een beter humeur krijgt, je beter kunt concentreren en je geheugen verbetert.
Daarnaast is Matcha thee rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, zoals vitamine A en C, zink en magnesium en calcium.
Matcha thee boost je energieniveau
In groene thee zit natuurlijk cafeïne. En doordat je bij Matcha thee het hele theeblad drinkt, krijg je veel meer cafeïne binnen dan bij gewone groene thee, het equivalent van zo’n 10 kopjes gewone groene thee. Maar, de eigenschappen van de L-Theanine zorgen er wel weer voor dat je geen opgefokt gevoel ervan krijgt.
Needless to say, matcha thee is hierdoor niet geschikt voor kinderen. En je moet het ook niet drinken vlak voordat je wilt gaan slapen.
Hoe drink je matcha thee?
Ok, het schijnt dat je groene thee überhaupt nooit met kokend heet water (100 graden celcius) moet maken, omdat het dan te bitter wordt. Heb ik het toch mooi al die tijd fout gedaan… Maar goed, matcha thee maak je met water dan 60 tot 70 graden celcius warm is. Wanneer mijn water precies zo warm is, weet ik niet zeker. Ik laat het water nadat het gekookt is in ieder geval een paar minuutjes staan. Voor een kop thee is een halve theelepel matchapoeder genoeg. Het poeder klop je vervolgens goed door het water, totdat de thee wat schuimt. Maar nooit langer dan 30 seconden, anders wordt de thee te bitter. Voor het opkloppen kun je een traditioneel Japans bamboekwastje gebruiken.
En matcha thee kun je ook op andere manieren gebruiken. In bijvoorbeeld smoothies, door yoghurt of als decoratie op bijvoorbeeld ijs en taart. Voor mij nog meer dan genoeg mogelijkheden om met matcha thee te experimenteren!