Rijst met zoetzure saus en cashewnoten (vegan!)


Rijst met zoetzure saus

Lang, lang geleden, toen we net klaar waren met studeren, reisden mijn vriend en ik 2 maanden door Zuidoost Azië. In die 2 maanden bezochten we Thailand, Laos en Cambodja, waar we de meest imposante eeuwenoude historische bouwwerken bekeken, door drukke steden zwierven, over de Mekongrivier voeren, tochten maakten door de jungle, en op de mooiste strandjes relaxten. En waar we natuurlijk genoten van de meeste lekkere Aziatische gerechten. Naast de heerlijke Massaman curry die ik tijdens die reis misschien wel 20 keer gegeten heb, staat één maaltijd me nog altijd bij. We waren aan het eind van onze reis en verbleven nog een paar dagen in Bangkok. Op een van die avonden at ik rijst met zoetzure kip en cashewnoten. Supersimpel maar echt superlekker. En dit gerecht van rijst met zoetzure saus en cashewnoten heb ik nadien in Nederland nog vaak geprobeerd na te maken.

Rijst met zoetzure saus en cashewnoten

Nu is zoetzure saus in Nederland natuurlijk al lang geen exotisch ingrediënt meer (hallo babi pangang!). In de supermarkt vind je misschien wel 15 verschillende merken en varianten. Van kant en klare saus in flesjes tot poedertjes die je aanmaakt met water. Zelfs mijn moeder gebruikte die vroeger al voor de thuisgemaakte gerechten van de Conimex. En ook ik heb in mijn pogingen om dat gerecht uit Bangkok na te maken (eerst met kip, daarna zonder) hiervan gebruik gemaakt. En niet per sé met tegenzin, want er zitten echt wel lekkere varianten tussen. Maar toch bleef één ding wel aan mij knagen als ik zo’n flesje zoetzure saus in de pan leeggooide: de grote hoeveelheid suiker die daar toch vaak inzit. Yep, dat is en blijft toch echt wel een struikelblokje voor mij…!

Dus ik wilde graag mijn eigen zoetzure saus maken, zodat ik helemaal zelf kon beslissen hoeveel suiker ik daar in deed. Al speurend op internet kwam ik een supersimpel recept tegen, wat ik zelf zelfs nóg iets simpeler heb gemaakt. Met deze saus kon ik dan eindelijk mijn helemaal zelfgemaakte rijst met zoetzure saus en cashewnoten maken!

Noot: de saus heet niet voor niets zoetzure saus. Dus hij blijft altijd enigszins zoet. Als je helemaal suikerloos wilt eten, is dit helaas geen gerecht voor jou :-(.

Dit heb je nodig voor 4 personen

 • 2 rode paprika’s
 • 1 bosje lente-ui
 • 1 bakje kastanjechampignons a 250 gram
 • 300 gram zilvervliesrijst
 • 200 gram cashewnoten (gebrand, ongezouten)

Voor de zoetzure saus:

 • 2 kleine uien of 1 grote ui
 • 2 blikjes tomatenpuree a 70 gram
 • 2 eetlepels soyasaus
 • 4 eetlepels azijn
 • 3 eetlepels gembersiroop
 • Zout, peper en knoflookpoeder
 • Scheut water

En zo maak je de rijst met zoetzure saus en cashewnoten:

 • Maak de paprika, bosui en kastanjechampignons schoon en snij ze in kleine stukjes.
 • Bak in een koekenpan in wat olijfolie de paprika en de lente-ui beetgaar.
 • Voeg daarna nog de kastanjechampignons toe en bak even mee.
 • Breng vervolgens op smaak met wat zout en peper.
 • Kook ondertussen de rijst volgende de instructies op de verpakking.

Bereiding zoetzure saus:

 • Pel en snipper de ui en bak in een pannetje in wat olijfolie totdat de ui lekker zacht en zoetig is.
 • Strooi wat zout, peper en knoflookpoeder over de ui en schep nog even om.
 • Voeg daarna de tomatenpuree bij de ui en schep goed door. ‘Bak’ dit mengsel van ui en tomatenpuree een paar minuten op een laag vuur. De suikers uit de puree karamelliseren zo en de puree wordt daardoor wat zoeter van smaak.
 • Voeg daarna de soyasaus, azijn en gembersiroop toe en roer goed door.
 • Voeg tot slot net zoveel water toe totdat de saus de gewenste dikte heeft.

Schep de rijst met het groentenmengsel en de saus op een bord en strooi hier vervolgens een flinke hand cashewnoten overheen. Geniet en waan je in prachtig Thailand ;-)!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!