Review: Lush shampoo bar


Review Lush shampoo bar

Een poosje geleden kwam ik de Lush shampoo bar tegen. Shampoo zit bijna altijd in een plastic fles die je na gebruik weg kiepert. Hartstikke jammer natuurlijk, want op jaarbasis produceer je daarmee flink veel plastic afval. Dus hoe mooi zou het zijn als je voor je shampoo geen plastic fles meer nodig hebt? Reden genoeg dus om die shampoo bar eens te proberen.

Wat is een shampoo bar en hoe werkt het?

Een shampoo bar is eigenlijk niets meer dan shampoo in vaste vorm. Alle droge ingrediënten van de shampoo zijn daarbij samengeperst tot een soort van reep of dikke koek. En het water voeg je zelf toe terwijl je onder de douche staat. Je kunt daarbij de shampoo bar over je natte haar wrijven of eerst in je handen op laten schuimen. En daarna ga je gewoon verder zoals je met normale shampoo gewend bent. Zo simpel is het!

Review Lush shampoo bar

Omdat dit de eerste shampoo bar is waarvan ik het bestaan leerde kennen, heb ik de shampoo bar van Lush geprobeerd. Ondertussen ben ik erachter gekomen dat Lush niet de enige is die shampoo in vaste vorm verkoopt. Fijn, want hoe meer keus en beschikbaarheid, hoe beter!

Lullaby shampoo bar
De shampoo bar die ik gebruikt heb, is de ‘Lullaby’. Deze vrolijk roze shampoo bar, met onder andere havermelk, amandelen, jojoba olie en lavendel olie als ingrediënten, is 55 gram zwaar en kost 9,95 euro. Het is een lekker zachte (vegan) shampoo (volgens Lush ook geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar) met veel natuurlijke ingrediënten en zo min mogelijk synthetische stoffen. Naast deze Lullaby heeft Lush nog veel meer shampoo bars.

Online bestellen
De Lullaby shampoo bar is alleen online te bestellen, dus niet verkrijgbaar in de Lush winkels (overigens zijn er in de winkel wel een heleboel andere shampoo bars te koop!). Ik heb meteen ook een shampoo blikje erbij besteld om de bar in te bewaren. Toen het pakketje bezorgd werd, schrok ik wel even van het feit dat de doos opgevuld was met wat leek een soort van plastic balletjes. Gelukkig bleek dit geen plastic te zijn, maar een natuurlijk – afbreekbaar – materiaal. Want anders was het hele idee van minder plastic natuurlijk wel een beetje verloren gegaan :-).

Simpel in gebruik
De shampoo bar is super simpel in gebruik. Inderdaad gewoon over het haar wrijven of in de handen opschuimen. Hij schuimt heel makkelijk en je hoeft de bar maar een paar keer over je haar te halen voor genoeg shampoo. Mijn haar word er heel schoon van. Ik heb alleen wel ook een conditioner nodig om mijn haar voldoende zacht te maken. Maar dat geldt ook voor gewone shampoos uit een fles. Al met al werd mijn haar met shampoo en conditioner gewoon lekker schoon en zacht.

Duurzaam
Hoewel het zo op het eerste gezicht een best kleine shampoo bar is, gaat hij ontzettend lang mee. Ik was mijn haar 2 x per week en doe er nu, hoewel hij nu wel bijna op is, al bijna 4 (!) maanden mee. Dat is echt veel langer dan mijn oude shampoo in een fles van 265 milliliter. Dus dat is gewoon top!

Nadelen
Toch kleven er ook wel wat nadelen aan de shampoo bar. Als je de natte shampoo bar in het blikje terug legt, is het eerst wel een beetje een kleverige knoeiboel, vooral als er ook nog eens haren aan de shampoo bar zijn blijven plakken. En als je de shampoo bar de volgende keer weer wilt gebruiken, zit hij aan het blikje vastgeplakt en moet je soms best wel veel moeite doen om hem los te krijgen. Want het blikje is precies groot genoeg voor de bar, waardoor er niet echt ruimte is om je vinger ertussen te krijgen om hem los te wrikken. Tja…

Daarnaast wordt de shampoo bar na veelvuldig gebruik op een gegeven moment zo dun dat hij gaat breken. Gevolg is dat je dan met allerlei kleine stukjes shampoo bar je haar probeert te wassen, wat toch wel wat minder lekker en handig gaat dan met een intacte shampoo bar.

Voordelen versus nadelen
Zo samenvattend heeft de Lush shampoo bar dus de volgende voordelen:

  • geen plastic verpakking;
  • fijne shampoo voor schoon en zacht haar;
  • gemakkelijk in gebruik;
  • gaat ontzettend lang mee.

De nadelen van de Lush shampoo bar zijn vooral praktisch:

  • kleverige knoeiboel in het blikje na het wassen;
  • de shampoo bar blijft aan het blikje vastplakken als hij opgedroogd is;
  • de shampoo bar breekt als hij te dun wordt, waardoor je met steeds kleinere stukjes je haar moet wassen.

Eindconclusie
Ondanks de praktische nadelen – soms zou ik toch even liever een handige knijpfles gebruiken dan een in stukjes gebroken shampoo bar – blijf ik hem wel gebruiken. Sterker nog, ik heb ondertussen mijn tweede bar al gekocht. Want mijn haar is zacht en schoon, de bar gaat superlang mee en er blijft GEEN plastic fles over. Super voor mijzelf en super voor het milieu dus!

Liefs, Femke

NB: deze post is niet gesponsord!

Volg mij ook op Facebook en Instagram!