Gezond en lekker: Quinoa risotto met asperges en garnalen

Quinoa risotto

Het is alweer een poosje geleden dat ik iet met met quinoa heb gemaakt (check mijn laatste quinoa recept: de overheerlijke nasi van quinoa). Dus het werd weer hoog tijd om iets nieuws te bedenken. Deze keer liet ik mij weer eens inspireren door het Voedselzandloper kookboek van Pauline Weuring, waarin zij een recept voor quinoa risotto deelt. Ik heb dit recept gebruikt, maar nog wel iets aangepast, waardoor er – al zeg ik het zelf – toch wel een verdraaid lekkere quinoa risotto is ontstaan!

Quinoa risotto

Risotto wordt natuurlijk van oudsher van rijst gemaakt, maar ik gebruik veel liever quinoa omdat dat toch net iets gezonder is. En misschien is het omdat ik gewend ben om rijst door quinoa te vervangen of omdat ik gewoonweg erg fan van quinoa ben, maar ik mis de rijst dus totaal niet. Dus laat je vooral niet afschrikken door het feit dat deze risotto van quinoa is gemaakt en niet van rijst!

Dit heb je nodig voor overheerlijke quinoa risotto voor 2 a 3 personen:

  • 275 gram ongekookte quinoa
  • 1 middelgrote ui
  • 500 milliliter bouillon (ik heb kippenbouillon gebruikt)
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 bos groene asperges
  • 250 gram (gekookte) garnalen
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 6 a 7 eetlepels (soya) kookroom
  • Sap van ½ limoen
  • Zout, peper, olijfolie

En zo maak je de quinoa risotto:

  • Zet de bouillon alvast klaar om te gebruiken.
  • Pel en snipper de ui en bak deze een paar minuten met wat olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur.
  • Spoel de quinoa in een vergiet goed af, zodat de bittere smaak er af gaat.
  • Doe de quinoa bij de ui in de koekenpan en roer even goed door. Zet het vuur daarna laag.
  • Schep een paar (jus)lepels bouillon in de pan en roer weer goed door. Roer net zo lang totdat de bouillon opgenomen door de quinoa is en het geheel wat droog wordt.
  • Snijd in de tussentijd de bosui in kleine stukjes en doe dit bij de quinoa en ui in de koekenpan.
  • Schep daarna weer een paar lepels bouillon in de koekenpan en roer weer net zo lang totdat de bouillon helemaal opgenomen is. Herhaal dit totdat alle bouillon op is en de quinoa gaar is geworden (mocht de bouillon al op zijn, maar de quinoa nog niet gaar, dan kun je het eventueel afmaken met wat gewoon water).
  • Spoel in de tussentijd de asperges schoon en snijd het onderste (houtige) gedeelte eraf. Snijd de asperges daarna in stukjes van ca. 1 cm lang. Bak de asperges in een aparte koekenpan in olijfolie met wat zout en peper beetgaar.
  • Als alle bouillon op is en de quinoa gaar, voeg dan de geraspte kaas en de kookroom toe en roer goed door.
  • Voeg daarna de asperges en de garnalen toe en schep goed door, zodat de garnalen ook goed warm worden. Daarna is de quinoa risotto klaar om gegeten te worden!

Je kunt natuurlijk de garnalen ook achterwege laten en deze quinoa risotto helemaal vegetarisch eten. En bijvoorbeeld nog aanvullen met gebakken paddenstoelen. Je kunt ook nog een extra portie maken en de volgende dag (koud) opeten bij de lunch (zoals ik vandaag gedaan heb ;-)). Ook koud is deze quinoa risotto nog super lekker!

Eet smakelijk!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram.