Gezond en lekker: pasta met zalm
Ik heb ooit eens bij een Italiaan in Den Bosch een heerlijke zeevruchtenpasta gegeten. Ik hou sowieso erg van vis en zeevruchten, maar vind het in een pastasaus soms wel een beetje tricky. De kans is namelijk best wel groot dat de vis of zeevruchten heel erg gaan overheersen. Maar deze pastasaus was echt top en daarom wilde ik hem graag thuis ook eens proberen te maken. Helaas houdt mijn vriend niet zo van zeevruchten, dus is het daardoor een pastasaus met zalm geworden. Zeker niet minder lekker, al zeg ik het zelf.
Dit heb je nodig voor 2 a 3 personen
- 1 zalmfilet van ongeveer 200 gram
- 1 grote gele ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rode paprika
- 1/2 courgette
- Ongeveer 400 gram pastasaus of tomatenpassata. Ik gebruik zelf altijd de AH biologische pastasaus basilicum.
- Een scheutje (soya)kookroom.
- Een flinke snuf zout
- Een snufje gemalen chilipeper
- Een paar druppels stevia
- Olijfolie
En zo maak je de pasta met zalm
- Pel en snijd de uien en knoflook in kleine stukjes. Bak deze in wat olijfolie op halfhoog vuur een paar minuutjes.
- Snijd de paprika en courgette in kleine stukjes en voeg deze toe aan de uit en knoflook.
- Bak dit op een laag tot half hoog vuur totdat ze gaar worden. Door de groenten langzaam te bakken, worden ze lekker zacht en wat zoetig.
- Als de groenten bijna helemaal gaar zijn, voeg de pastasaus of passata toe en roer goed door.
- Voeg nu een scheutje kookroom toe. Dit hoeft zeker niet veel te zijn, maar net genoeg om de rode saus iets lichter te maken.
- Nu is het een kwestie van op smaak brengen. Voeg een flinke snuf zout toe, zodat de saus goed op smaak komt.
- Voeg daarna naar smaak een snufje gemalen chilipeper toe. Omdat in ons gezin twee kleine kindjes mee moeten eten, hou ik het redelijk bescheiden.
- Om de ietwat zoute en scherpe smaak van de saus nu wat te compenseren, voeg een paar druppels stevia toe. De saus wordt daardoor wat zoeter, maar heeft, door het zout en de chilipeper, nog wel een goede ‘bite’.
- Snijd ondertussen de zalmfilet in stukjes en bak deze in een aparte koekenpan op beide kanten gaar.
- Voeg de zalm tot slot aan de saus toe en laat de saus daarna nog heel even op een zacht vuur sudderen.
Of hij de pastasaus uit Den Bosch evenaart weet ik niet zeker, maar ik vind deze saus ook echt heerlijk! Lekker met gewone pasta of ‘pasta’ gemaakt van courgette!