OrganiCup review

Organicup

De hoeveelheid afval die we met z’n allen produceren en de negatieve impact die dit heeft op het milieu baart me ondertussen best wel wat zorgen. Ik ben daarom sinds een poosje actief bezig met het zoeken naar mogelijkheden om het afval wat ik en mijn gezin zelf produceren te verminderen. (O ja, en ik ben ook een petitie gestart tegen onnodige plastic verpakkingen in de supermarkt – je kunt hem nog steeds ondertekenen!). Vandaar dat ik besloot de OrganiCup, die heel geregeld op mijn facebookfeed langs komt, te kopen en uit te proberen.

OrganiCup

De OrganiCup is een siliconen cupje wat je in de plaats van tampons of maandverband gebruikt. De cup vangt het menstruatiebloed op waarna je hem in de wc leeggooit. Even omspoelen en je kunt hem weer opnieuw gebruiken. Dus in plaats van een tampon of maandverband die je na één keer gebruiken weggooit, gebruik je – als het goed is – de OrganiCup vele jaren lang. En dit betekent natuurlijk een aanzienlijke reductie in afval (jeej!). En, ook niet onbelangrijk, de OrganiCup is vrij van bleekmiddel, lijm, parfum en andere rotzooi!

Hoe werkt het?
Eigenlijk heel simpel. Doordat de OrganiCup van flexibel silicone gemaakt is, vouw je hem gemakkelijk samen tot een soort van rolletje. Dit rolletje breng je vervolgens met je vingers in, waarna de cup zich in de vagina weer ontvouwt. Door dit ontvouwen ontstaat een licht vacuüm, waardoor de cup op z’n plek blijft zitten en het menstruatiebloed opvangt. Doordat de cup tot 3 keer meer menstruatiebloed opvangt dan een tampon of maandverband hoef je hem dus veel minder vaak te legen dan dat je een tampon of maandverband vervangt. Je kunt dus zo een hele werkdag doorkomen zonder iets te moeten vervangen of legen!

Organicup instructies

Werkt het echt?
Ja, het werkt! Het inbrengen behoeft even wat oefening en voelt niet per sé heel fijn (maar ja, dat doet het bij een tampon ook niet), maar lukte bij mij eigenlijk meteen. En daarna voelde ik er niets meer van. Ook bij het uithalen en legen heb ik geen problemen ervaren. Wel lekt er bij mij heel af en toe toch nog een heel klein beetje bloed langs de cup. Maar dat is dan zo weinig, dat ik niet eens een inlegkruisje gebruik om dat op te vangen. En, enorm voordeel: zelfs op de dagen dat mijn menstruatie het hevigst kan ik de cup tot wel 12 uur inhouden zonder te legen. Dus absoluut geen gedoe met cup legen tijdens het werk!

Dus ja, ik ben erg blij met de OrganiCup en blijf hem zeker gebruiken (en dat doe ik ondertussen al een flink aantal maanden!). Ben je zelf ook enthousiast geworden? Je kunt hem hier bestellen. Komt wel helemaal uit Denemarken, dus kan even duren voordat je hem binnen hebt. Maar het is het wachten meer dan waard!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!

NB: deze blog is niet gesponsord!