Mindfulness met kinderen – deel 2
Een poosje geleden beschreef ik hoe je mindful met je kinderen om kunt gaan en hoe je je kinderen als mindfulnessoefening kunt gebruiken. Want eigenlijk zijn kinderen het perfecte oefenmateriaal voor het cultiveren van mindfulness. Ze zijn er immers (bijna) altijd (hèhè) en ze brengen vaak het beste, maar ook het slechtste in je naar boven. In dit artikel beschrijf ik daarom nog een aantal manieren waarop je mindfulness met kinderen kunt combineren.
1. Accepteer emoties en gevoelens op het moment dat ze zich voordoen
Kinderen kunnen soms hele heftige gevoelens en emoties hebben. En zeker jonge kinderen laten dat vaak ook heel goed merken. En als ouder ontkom je er ook niet aan om emoties in het bijzijn van je kinderen te tonen. Omdat je kinderen de reden zijn waarom ze zich voordoen, of omdat ze er nou eenmaal bij zijn als jij ergens emotioneel op reageert. En het is ook goed om emoties in bijzijn van kinderen te tonen. Afhankelijk van hoe jij ermee omgaat, leren ze dat het oké is emoties te voelen en te uiten. Wanneer een emotie zich voordoet kun je dat heel goed gebruiken om wat bewustzijn in het moment te brengen. Hoe je dat doet?:
- Begin met het accepteren dat de emotie er is. Bij jezelf, maar ook bij je kinderen. Met negatieve emoties is dat vaak wat moeilijker dan met positieve.
- Merk op of er weerstand bij jezelf opkomt als je kind ergens emotioneel op reageert. Kijk of je die weerstand kunt herkennen op het moment dat hij ontstaat, en kunt laten zijn voor wat hij is. Zodat je voorkomt dat je min of meer automatisch gaat reageren.
- Probeer de emotie te benoemen. Geef aan wat je ziet: “Zo, jij bent boos” of “Ik zie dat je verdrietig bent.” Of als de emotie zich bij jouzelf voordoet kun je bijvoorbeeld zeggen: “mama is nu een beetje verdrietig / boos / geïrriteerd.” Zo geef je aan dat je erkent dat de emotie er is.
- Probeer de emotie bewust te maken. Vraag je kind wat hij precies voelt. Waar voelt hij de emotie het beste? Hoe uit dat zich? Misschien dat de emotie voor je kind te heftig is om hierop te antwoorden of misschien weet hij niet zo goed hoe hij hierop moet antwoorden. Maar zo laat je hem in ieder geval bewust worden van het feit dat de emotie er is en dat jij die ook accepteert. En dat hij hem zelf ook kan accepteren.
2. Laat je kind zien hoe jij mindful bent
(Kleine) kinderen zijn papegaaien. Ze doen alles na wat ze anderen zien doen. En aangezien jij als ouder hun idool bent, zullen ze met name naar jou kijken wat je doet, hoe je het doet en hoe je met bepaalde situaties omgaat. Laat je kind daarom zien hoe jij mindful bent. Op de wat moeilijkere momenten, bijvoorbeeld zoals hierboven beschreven bij het voordoen van heftige emoties, maar ook in het ‘normale’ dagelijkse leven. Laat bijvoorbeeld zien hoe je met volle aandacht eet, zonder afgeleid te worden door televisie of mobiele telefoon. Of hoe je kunt genieten van alledaagse dingen als een mooie bloem of het gevoel van de warme zon op je huid. Of luister met volle aandacht naar muziek, laat je volledig meeslepen door een goed verhaal etc. Goed voorbeeld doet goed volgen!
3. Doe samen een bewuste mindfulnessoefening
Je kunt ook zo nu en dan tijd maken om een bewuste mindfulnessoefening met je kinderen te doen. Dit kan van alles zijn; van focussen op de ademhaling tot het maken van een ontdekkingswandeling waarbij je alle zintuigen volop gebruikt. Of doe samen met je kind yoga-oefeningen of ga samen dansen. Alle activiteiten die ervoor zorgen dat de aandacht in het huidige moment is, kun je als oefening gebruiken (lees in dit artikel nog aantal voorbeelden). Je hoef het natuurlijk niet per sé expliciet te benoemen als mindfulnessoefening, als het resultaat maar is dat je kind en jij meer in het Nu aanwezig zijn. Leuk en waardevol voor je kind en ook voor jou!
Mindfulness met kinderen combineren is dus heel goed mogelijk. Dus je zou ze kunnen zien als je persoonlijke spirituele oefening if you like 🙂. Ik wens je heel veel mindful moment met je kinderen toe!