3 x mindful voorleesboeken voor jonge kinderen

Mindful voorleesboeken

’s Avonds voor het slapengaan, nadat beide kindjes gewassen en in hun pyjama’s gestoken zijn en er een gezamenlijk verhaaltje voorgelezen is, leg ik eerst mijn zoon in zijn bed, terwijl mijn vriend mijn dochter instopt. Daarna kom ik nog even terug bij mijn dochter en lees ik haar nog een extra verhaaltje voor. Het is een fijn momentje even helemaal voor ons tweeën, om de dag rustig en goed af te sluiten. En omdat ik haar graag al zoveel mogelijk de beginselen van mindfulness en meditatie en een gelukkig en gebalanceerd leven mee wil geven, lees ik in plaats van nog een Jip en Janneke – of Dikkie Dik verhaaltje voor uit één van onze favoriete mindful voorleesboeken.

Flore is nu ruim 3,5 jaar oud en veel mindful voorleesboeken voor kinderen zijn bestemd voor wat oudere kindjes, meestal vanaf een jaar of 5 of 6. Ook de boeken die wij hebben zijn ‘officieel’ geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. En hoewel ik merk dat Flore nog niet alles meekrijgt en begrijpt, weet ik zeker dat er altijd wel iets blijft hangen. Soms vraagt ze nog wat op het verhaaltje door en soms niet. Maar bijna altijd gaat ze daarna rustig en tevreden slapen.

Dit zijn de boeken die wij graag lezen:

Geluk is … door Marcus Pfister
Geluk is

In dit boek staan de twee vriendjes Zoë en Luuk centraal die samen aan het vliegeren zijn. Zoë vraagt Luuk of hij weet wat geluk is. “Is dat belangrijk?” “Geluk is het belangrijkste dat er is.” Daarna noemen ze op wat hun allemaal gelukkig maakt – de pluizen van een paardenbloem blazen, door een grote berg herfstbladeren rennen, gekust worden door een zonnestraal op je neus etcetera.

Het is een simpel, relatief kort en lief verhaal waarmee je kind leert dat geluk ook (vooral) ook in de alledaagse immateriële dingen ligt. Flore wordt er altijd heel vrolijk van en neemt zich dan voor om ook in een grote plas te gaan stampen ;-).

Geluk voor kinderen door Leo Bormans
Geluk voor kinderen
In de 10 verhalen in dit boek staat steeds een andere vogel centraal. Ieder verhaal vertelt over een andere ‘sleutel tot geluk’. Zo zou Dipper graag hoger willen kunnen vliegen, maar legt zijn moeder hem uit dat het ook wel handig is dat hij zo goed kan zwemmen (oftewel jezelf aanvaarden en goed in je vel voelen). En Nandoe leert dat het heel fijn en leuk is om lekker te springen en te dansen en te bewegen (oftewel goed voor je lichaam zorgen, bewegen en gezond eten). Bij ieder verhaal staat er een korte toelichting over de gelukssleutel en een aantal vragen die je je kind over het verhaal kunt stellen (waar ging het over?) en die je kind aansporen om ook voor zichzelf na te denken over het onderwerp het verhaal (bijvoorbeeld met wie ga jij graag spelen?). Daarnaast staan er simpele opdrachtjes bij die je kind zelf kan doen (bijvoorbeeld geef deze week iets weg).

Flore begrijpt de verhalen goed en vind ze ook erg leuk. En door nog even op het verhaal door te praten heb ik het idee dat ze zo de beginselen van geluk beetje bij beetje spelenderwijs leert kennen.

Nachtlichtjes door Anne Civardi e.a.
Nachtlichtjes

Dit mooi geïllustreerde boek is bedoeld om je kind echt al kennis te laten maken met de beginselen van meditatie. De verhaaltjes zijn zo geschreven dat ze je kind helpen tot rust te komen en om de fantasie te stimuleren. En om je kind te helpen concentreren, beeldend vermogen te ontwikkelen en kennis te maken met allerlei emoties. Ieder verhaal begint op dezelfde manier: “doe je ogen maar dicht en stel je eens voor… . Pak je toverlichtje maar en loop over het toverpaadje. Waar zou het vanavond uitkomen?” De verhalen gaan over een speelgoedwinkel, waar de speelgoedbeesten ’s avonds tot leven komen. Of over een toverkiezel die je stevig moet vastpakken als je het gevoel hebt even niet meer verder te kunnen. Of over een olifant die je naar een grote plas water helpt als je het warm hebt en dorst hebt. Aan het eind van elk verhaaltje staan nog een aantal opmerkingen die de diepere betekenis van het verhaal toelichten en die je kunt gebruiken om het met je kind nog even over het verhaal te hebben.

Sommige verhaaltjes zijn wat abstracter dan andere en zijn voor Flore best nog wel moeilijk. Maar ondanks dat luistert ze er graag naar en vind ze het leuk om naar de mooie tekeningen te kijken. En de verhalen zijn bij uitstek geschikt om op een rustige manier voor te lezen. Zodat zij, maar ook ik, er rustig van wordt. En dat is natuurlijk heel fijn zo vlak voor het slapen.

Dit zijn onze favorieten op dit moment. Maar we zijn altijd op zoek naar nieuwe leuke mindful voorleesboeken! Heb je een goede tip? Laat het ons weten!

Follow my blog with Bloglovin