Meditatie en gezondheid

Meditatie en gezondheid

Meditatie en gezondheid gaan heel goed samen. Regelmatig mediteren heeft namelijk een positief effect op de gezondheid. Dit komt in veel gevallen doordat meditatie helpt stress te verminderen. Maar meditatie heeft ook invloed op hoe bijvoorbeeld pijn waargenomen wordt.

Meditatie vertraagt het proces van fysieke veroudering

Meditatie heeft een gunstige invloed op de hoeveelheid stress die je ervaart en helpt daarmee veroudering als gevolg van stress te beperken. Maar meditatie heeft ook nog andere positieve effecten op het verouderingsproces. Het helpt schade aan cellen door vrije radicalen tegen te gaan, chronische ontstekingen in het lichaam te verminderen en het immuunsysteem te versterken. Ook zorgt regelmatig mediteren ervoor dat de grijze stof in de hersenen minder snel afneemt naarmate we ouder worden. De hersenen blijven dus langer jong. Dit alles remt het proces van fysieke veroudering.

Minder stress gerelateerde ziektes

Minder (psychologische) stress en het vermogen om beter met bepaalde zaken om te gaan, heeft een positieve invloed op de hoogte van de bloeddruk. Ook verkleint het onder andere de kans op een te hoog cholesterol, hart- en vaatziekten en problemen met het spijsverteringsstelsel.

Door te mediteren slaap je beter en ben je minder vermoeid

Door te mediteren wordt de geest stiller en het lichaam meer ontspannen. Mediteren creëert rust, waardoor je je geestelijk èn lichamelijk minder vermoeid zult voelen. Maar mediteren helpt je ook beter te slapen. Door stress en een onrustige geest val je namelijk niet alleen minder goed in slaap, maar slaap je ook onrustiger en oppervlakkiger. Meditatie helpt je sneller in slaap te komen en dieper en rustiger te slapen.

Door meditatie kun je beter omgaan met pijn

Hoe meditatie kan helpen bij het omgaan met chronische pijn, is één van de best bestudeerde medische gebruiken van meditatie. Mindfulness meditatie wordt hier het meest voor gebruikt. Het ten volle bewust te zijn van wat er op dit moment gebeurt, zonder hier op te reageren of dit te beoordelen, helpt je pijn beter op te merken en te accepteren. Zonder dat je je hier paniekerig of angstig over voelt. Paniek en angst maken pijn vaak juist erger. Daarnaast zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat het op langere termijn beoefenen van mindfulnessmeditatie ook kan leiden tot fysieke veranderingen in de hersenen die de perceptie van pijn direct beïnvloeden. De gevoeligheid voor pijn wordt daardoor lager.

Meditatie helpt bij het behouden van een gezond gewicht

Vaak eet je zonder erbij na te denken. Je hebt honger (althans, dat denk je) en niets zal je in de weg staan om datgene waar je trek in hebt te eten. Meditatie helpt je meer bewustzijn in dat moment te brengen, door bijvoorbeeld een simpele ademhalingsoefening te doen. Daarmee dwing je jezelf af te vragen of je echt wel honger hebt, of dat je om een andere reden wilt gaan eten, bijvoorbeeld uit gewoonte of uit verveling. Door dit keer op keer te doen, creëer je de gewoonte om na te denken alvorens iets in je mond te steken.

Maar meditatie helpt je ook om meer in tune met je lichaam te zijn. Meditatie zorgt voor meer rust en minder stress en het zijn juist moeheid en stress die signalen van het lichaam naar de hersenen blokkeren. Door meer in tune met je lichaam te zijn, leer je meer naar je lichaam te luisteren en vast te stellen wat het nodig heeft. Hierdoor zul je sneller de juiste keuzes met betrekking tot je lichaam maken, door bijvoorbeeld gezonder te eten en meer te bewegen.

Daarnaast heeft stress bij veel mensen tot gevolg dat ze sneller naar eten grijpen en meer eten. Het verminderen van stress door meditatie kan dus een behoorlijke invloed op je gewicht hebben.

Kortom: meditatie en gezondheid gaan hand in hand

Meditatie werkt op diverse aspecten van onze gezondheid en regelmatig mediteren heeft daardoor vele positieve effecten op de gezondheid.

Meer voordelen van mediteren:

Controle over gedachten en gedrag
Omgaan met stress
Meditatie en relaties
Meditatie en geluk
Beter presteren