Geleide meditatie en visualisatie

Bij geleide meditatie wordt je door de meditatie geleid. Bijvoorbeeld door een meditatieleraar of met behulp van een audio opname. Deze neemt je als het ware mee op een bepaalde ‘reis’. Het voordeel van geleide meditatie is dat je de meditatie niet helemaal op eigen kracht hoeft vol te houden, maar dat je geholpen wordt de meditatie te doorlopen. Het is vaak gemakkelijker om een stem te volgen en je verbeelding, bewustzijn en onderbewustzijn hun gang te laten gaan, dan je aandacht bijvoorbeeld bij een mantra te houden. Dit maakt geleide meditatie een heel geschikte vorm van meditatie voor beginners.

Visualisatie

Geleide meditatie gaat vaak gecombineerd met een visualisatie. Door bepaalde zaken te visualiseren wordt geprobeerd een bepaald effect te bereiken. Dit kan van alles zijn; van prestaties op het gebied van sport, tot fysiek welzijn, persoonlijke kracht en diepe ontspanning. Door je bijvoorbeeld voor te stellen dat je met wortels met de aarde verbonden bent, krijg je het gevoel meer gegrond te zijn en ‘steviger’ door het leven te gaan. Of door je voor te stellen dat je in een zee van licht baadt, voel je je lichter en meer ontspannen.

Het mechanisme hierachter is simpel. Het heeft namelijk te maken met de sterke connectie die er tussen lichaam en geest is. In het dagelijks leven zie je dit ook; bijvoorbeeld als je je bedreigd voelt, maakt je lichaam adrenaline aan. Of als je aan iets lekkers denkt en het water je in de mond loopt. Positieve beelden hebben daarbij een positief effect op je lichaam. En negatieve beelden een negatief effect. Helaas gaan onze dagelijkse gedachten zo vaak over negatieve dingen. Zorgen om de toekomst, irritaties over personen en noem maar op. Het is daarom belangrijk om zo nu en dan de tijd te nemen om positieve gedachten te hebben.

Andere meditatietechnieken:

Ademhalingsmeditatie
Mindfulnessmeditatie
Mantrameditatie
Loopmeditatie
Loving kindness meditatie

 

 

 

1 Comment

  1. 7 manieren om te mediteren op je werk | Zensible
    15 mei 2015 @ 15:52

    […] Geleide meditatie en visualisatie […]