Mantra meditatie, hoe werkt dat?
Mediteren kun je op heel veel verschillende manieren doen. Je kunt je bijvoorbeeld focussen op de ademhaling, een mindfulness meditatie doen – waar je bijvoorbeeld aandacht geeft aan de sensaties in je lichaam – of lopend mediteren. Maar je kunt ook mediteren aan de hand van een mantra. Hoe mantra meditatie werkt, leg ik hier uit!
Mantra meditatie, hoe werkt dat?
Bij mantra meditatie wordt een woord of geluid steeds maar weer herhaald. Dit kan een enkel woord, een zin of een groep woorden zijn. Vaak is dit een woord met een bepaalde betekenis, maar dit hoeft altijd zo te zijn. Je kunt de mantra hardop of in jezelf herhalen.
Je kunt de mantra coördineren met je ademhaling (maar dit hoeft niet). Bijvoorbeeld door de mantra zowel bij de in- als bij de uitademing te herhalen. Of de mantra net zolang ‘uit te rekken’ als de in- of uitademing duurt.
Waarom een mantra gebruiken?
Als je mediteert aan de hand van een mantra kan dat verschillende effecten hebben. Bij sommige mensen helpt het steeds maar herhalen van een mantra hun geest stiller te maken. Als je een mantra met volle aandacht herhaalt, is er weinig ruimte meer voor andere gedachten.
Maar je kunt ook een mantra gebruiken, omdat die een bepaalde betekenis voor je heeft. Mantra’s zijn van oudsher vaak gelinkt aan bepaalde boeddhistische figuren. Het uitspreken van bijvoorbeeld de naam van een godheid, zou diens kwaliteiten bij jezelf helpen ontwikkelen. Een mantra kan ook een bepaalde letterlijke betekenis hebben. Door je bewust te zijn van deze betekenis en te geloven wat je zegt, zul je dat ook daadwerkelijk gaan ervaren in je leven. Bijvoorbeeld meer compassie of geduld.
Welke mantra gebruiken?
In principe kan ieder willekeurig woord gebruikt worden als mantra. Maar er zijn een aantal woorden die al eeuwenlang als mantra gebruikt worden. Deze mantra’s hebben vaak een specifieke betekenis. Veel mantra’s zijn in het Sanskriet, de taal van het oude India. De bekendste mantra is misschien wel ‘ohm’. Ohm zou het oorspronkelijke geluid zijn waaruit alle creatie is ontstaan. Het is de ‘essentiële’ vibratie van het universum, de ‘meest pure naam van God’.
Een andere veelgebruikte mantra is ‘Ohm Namah Shivaya’, wat letterlijk betekent ‘Ik buig voor Shiva’. Volgens de hindoeïstische mythologie, is Shiva de god die het universum uiteindelijk zal verwoesten. Maar Shiva symboliseert ook het ‘innerlijke zelf’ dat intact blijft zelfs als alles verwoest is. Als je deze mantra uitspreekt zeg je dus eigenlijk ‘ik buig voor mijn werkelijke zelf’. Of ‘Ik eer de god die in mij is’.
Traditioneel gezien wordt een mantra door een goeroe aan zijn leerling gegeven. Maar je kunt ook heel goed zelf een mantra kiezen. Het belangrijkste bij de keuze van een mantra is of het woord je ‘aanspreekt’. Het woord moet goed voelen op het moment dat je het uitspreekt. Als geen van de bestaande mantra’s je aanspreekt, kun je overwegen zelf een te maken. Hou daarbij rekening dat:
- De mantra kort en makkelijk te onthouden is.
- De mantra positief is. Probeer het woord ‘niet’ te vermijden. Gebruik liever ‘vrij van’.
- Je iets kiest wat voor jou een bepaalde betekenis heeft.
- Je de mantra de kans geeft om voor je te werken, ook al zie of voel je in het begin geen effect.
Een mala gebruiken bij mantra meditatie
Bij het herhalen van een mantra kan een mala gebruikt worden. Een mala is een kralenketting met 108 kralen. Het getal 108 wordt door verschillende oosterse religies als heilig beschouwd. Iedere kraal staat voor het 1 keer uitspreken van de mantra. Een mala wordt daarom gebruikt om de tel niet kwijt te raken bij het herhalen van een mantra.
Wil je nog meer lezen over mantra meditatie? Dat kan hier. Ik wens je heel veel succes toe!
Liefs, Femke