Gezond alternatief: maistortillas

MaistortillasIn ons gezin zijn we behoorlijk fan van de Mexicaanse keuken. We eten dus geregeld tortillas. Vaak gevuld met een mengsel van kidneybonen, (kip)gehakt, mais, paprika en prei. Of met kip, paprika en ui. Wat komkommer, cherrytomaten, avocado, ijsbergsla, crème fraiche en kaas erbij en klaar is kees! Er is alleen één maar… tortillas zijn meestal gemaakt van tarwemeel en dat is niet echt heel erg gezond. Eerder maakte ik al tortillas van boekweitmeel. En om wat te kunnen variëren maakte ik vandaag maistortillas.

Zelf maistortillas maken is erg simpel. Grootste uitdaging is alleen om maismeel (harina de maiz) te vinden. De Appie in ons dorp had het niet. Maar een grotere Appie een dorp verder gelukkig wel, van het merk P.A.N.

Een mooie, gelijkmatige, tortilla maken is ook wel een uitdaging. Ik heb geen tortillapers of iets dergelijks dus ik heb dit met mijn handen en wat hulpmiddelen gedaan. Hieronder leg ik je uit hoe.

Dit heb je nodig voor 6 maistortillas:

  • 180 gram maismeel
  • 300 milliliter water
  • Een flinke snuf zout

En zo maak je de maistortillas:

  • Doe het water in een kom en voeg het zout er aan toe.
  • Voeg nu beetje bij beetje het maismeel toe, terwijl je met een pollepel continu goed roert.
  • Kneed het deeg, nadat alle meel toegevoegd is, met je handen nog even goed. Laat het daarna een paar minuten rusten.
  • Leg een bakpapiertje op het aanrecht. Pak nu een met je handen wat deeg ter grootte van ongeveer een pingpongbal.
  • Maak hier een mooie bal van en druk deze tussen je handen alvast wat plat. Leg deze bal nu op het bakpapier en leg hier een ander bakpapiertje bovenop.
  • Gebruik nu je hand of de bolle kant van een lepel om de bal nog verder plat te maken. Let op dat je de tortilla niet al te plat maakt. Ik heb ervaren dat het dan erg moeilijk is om hem heel van het bakpapier in de koekenpan te krijgen.
  • Zet ondertussen een koekenpan met een goed anti-aanbaklaag op een halfhoog vuur. Je hebt geen olie of iets anders nodig. Je bakt de tortilla ‘droog’!
  • Leg de tortilla in de koekenpan en probeer hem met de lepel nog platter te drukken totdat hij de dikte van een normale tortilla heeft. Gebruik ook hier het bakpapiertje tussen je lepel en de tortilla om te voorkomen dat de tortilla aan de lepel blijft plakken.
  • Bak de tortilla ongeveer 5 minuten op één kant totdat hij lichtbruin wordt. Draai hem dan om en bak de andere kant ook. Deze kant hoeft vaak net iets minder lang te bakken. Bij het bakken van de andere kant bolt de tortilla vaak iets op.
  • Als de tortilla klaar is, leg hem op een bord en ga verder met de volgende, totdat je alle 6 tortillas gebakken hebt.

De net gebakken maistortillas zullen iets knapperig zijn. Als je ze wat langer laat staan, worden ze weer iets flexibeler (maar ook iets taaier). Ze zijn echter niet zo flexibel als tortillas de je voorverpakt in de supermarkt koopt. Een mooi gerolde tortilla zit er waarschijnlijk dus ook niet in. Helemaal niet erg, want ook zonder dat kun je ze natuurlijk heel prima eten. Gewoon op je bord, vulling erop en aanvallen maar!

Buen provecho!