Linzen: het perfecte bijgerecht!

SONY DSC

Linzen zijn hartstikke gezond. Deze peulvruchten zitten boordevol vezels en zijn rijk aan proteïnen. Ze komen in allerlei kleuren en zijn heel veelzijdig in het gebruik. Ik gebruik linzen vaak als vervanging voor bijvoorbeeld rijst of aardappelen. En de belangrijkste test hebben ze glansrijk doorstaan; mijn kinderen vinden ze ook erg lekker!

Voor dit recept maak ik gebruik van ‘blonde’ linzen, oftewel iets lichtgroen gekleurde linzen.

Dit heb je ervoor nodig:

  • 200 gram gedroogde linzen
  • 2 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels sojasaus. Ik heb voor dit recept de minder zoute variant gebruikt.
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 theelepel honing
  • 500 milliliter water
  • Olijfolie

Zo maak je het:

  • Hak de ui en knoflook fijn en bak deze op middelhoog vuur een paar minuten in wat olijfolie totdat het wat zacht is geworden.
  • Voeg de linzen, het water en 1 eetlepel sojasaus toe en breng het geheel aan de kook. Laat de linzen daarna ongeveer 45 minuten op laag vuur met het deksel op de pan zachtjes koken. Roer af en toe even door en check meteen of er nog genoeg water in de pan zit. Voeg eventueel nog wat water toe als de linzen droog dreigen te koken en ze nog niet gaar zijn.
  • Wanneer de linzen gaar zijn, voeg een eetlepel sojasaus, een eetlepel appelazijn en een thee lepel honing toe en roer het geheel nog eens goed door.

Heel lekker met bijvoorbeeld gebakken zalm en sperziebonen. Enjoy!

Email to someoneTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook