Kindermeditatie werkt zo!

Kindermeditatie

Ik mediteer ondertussen alweer een flink aantal jaren. Meditatie heeft heel veel bewezen voordelen en ik voel me er erg goed bij. En sinds ik 2 kleine kinderen heb, heb ik die tijd voor mezelf ook echt wel nodig ;-)! Omdat ik meditatie zo waardevol vind, wil ik het mijn kinderen het liefst ook in een zo vroeg mogelijk stadium aanleren. Maar ja, je kunt natuurlijk niet verwachten dat het een kind van 3 lukt om 20 minuten op een kussen stil te zitten. Maar dat hoeft gelukkig ook helemaal niet, want er zijn heel veel (leuke!) manieren om kindermeditatie in de praktijk te brengen!

Kindermeditatie

Kinderen moeten in onze moderne maatschappij al vanaf jonge leeftijd van alles – school, sport, clubjes, vriendjes etc. En ze worden dagelijks van alle kanten bestookt met informatie, beelden, geluiden, etc. Kortom, onze kinderen hebben het – net zoals wij – druk en moeten heel veel prikkels verwerken. Meditatie helpt hen bewuster van zichzelf en van het moment te zijn. En het helpt hen rustiger, geconcentreerder en aardiger voor zichzelf en hun omgeving te zijn.

> Lees ook waarom yoga voor kinderen een goed idee is!

Soorten kindermeditatie

Het is een misvatting dat je meditatie alleen maar zittend op de grond, in kleermakerszit of lotushouding kunt doen. Dat geldt overigens voor volwassenen net zo goed als voor kinderen. Alles wat je met bewuste aandacht en focus doet is een vorm van mediteren. De kunst is dus om op een of andere manier bewuste aandacht bij je kind te creëren, waardoor het even in het Nu ‘aankomt’ en alle drukke gedachten kan laten voor wat ze zijn.

Kindermeditatie kun je dus op heel veel verschillende manieren aanpakken:

1. Met behulp van verhalen (visualisatie) – Je kunt hiervoor zelf een verhaal bedenken of iets voorlezen: “Stel je eens voor dat… Wat zie je allemaal? … Hoe voelt dat?…” etc. Je hebt gelukkig heel veel leuke boekjes en cd’s met meditatieverhalen speciaal voor kinderen die je hierbij kunnen helpen. Ook erg leuk zijn de kindermeditatiekaarten van Helen Purperhart!

2. Focus op het lichaam – Laat je kind een reis door zijn lichaam maken. Door bijvoorbeeld in gedachten elk lichaamsdeel te bezoeken of door alle spieren in het lichaam even bewust aan te spannen en daarna los te laten.

3. Focus op de ademhaling – Je kunt je kind bewust zijn aandacht laten richten op zijn ademhaling. Laat hem bijvoorbeeld een aantal tellen in- en uitademen terwijl jijzelf meetelt. Of laat hem een aantal keer een grote ballon van zijn buik maken die in één keer heel snel weer leegloopt.

4. Met behulp van beweging – Laat je kind zich voorstellen dat hij een dier is en laat hem daarbij heel bewust de bewegingen maken die bij dat dier horen. Of vertel een verhaal en laat hem de bewegingen maken die daarbij horen. Of maak een wandeling en waarbij je de aandacht richt op welke bewegingen er allemaal gemaakt worden als je loopt.

5. Met behulp van de zintuigen – De mogelijkheden zijn hierbij eindeloos:

  • met de ogen dicht naar muziek te luisteren of naar alle geluiden om je heen
  • met volle aandacht naar een mooie bloem of iets anders moois kijken
  • onthouden welke voorwerpen er onder een doek verstopt zijn (en er dan eentje weghalen).
  • met de ogen dicht raden welke geuren je ruikt
  • met de ogen dicht verschillende voorwerpen voelen
  • zonder te kijken raden wat je proeft
  • etc.

6. Door te tekenen – Geeft je kind een groot stuk leeg papier een laat hem een mooie tekening maken (doe het eventueel eerst voor). Probeer hem daarbij heel bewust de lijnen te trekken en te laten ontdekken wat voor moois er uit zijn handen komt.

Je ziet het, er zijn eindeloos veel manieren om je kinderen bewust hun aandacht op iets te laten richten. Eigenlijk kun je van welke dagelijkse activiteit dan ook een meditatieoefening maken!

Waar je rekening mee moet houden als je kinderen wilt leren mediteren

Je wilt je kind bewust zijn aandacht op het huidige moment laten richten. Daarom is het verstandig om de kindermeditatie-activiteit eerst een beetje in te leiden. Laat je kind eerst even ‘landen’ voordat je begint. Door hem bijvoorbeeld even rustig te laten zitten liggen (eventueel met de ogen dicht) en hem de kans te geven om zich aan de activiteit over te geven. Zorg er ook voor dat de omgeving waarin hij is rustig is en blijf vooral ook zelf rustig en aanwezig in het Nu!

Laat ook je eigen verwachtingen over hoe de meditatie zou moeten verlopen los. Kindermeditatie verloopt nu eenmaal vaak anders dan ‘volwassenenmeditatie’. Waar jij misschien gewend bent om een half uur bezig te zijn, is je kind wellicht in 5 minuten al klaar. Of waar jij je ogen dicht zou doen, houdt je kind ze misschien wel liever open. Laat het zijn zoals het is en laat in elk geval niet je frustratie zien als het anders gaat dan jij verwacht had. Je kind pikt dat haarfijn op en zou zomaar meditatie met iets vervelends kunnen gaan associëren. En dat is natuurlijk juist het tegenovergestelde van wat je ermee wilt bereiken!

Succes!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!