De lekkerste gezonde vegan tussendoortjes (hartig!)


Gezonde vegan tussendoortjes

Weet je wat ik in het begin één van de moeilijkere dingen van vegan eten vond? Niet zozeer het feit dat ik vegan maaltijden moest bedenken en koken, dat is echt niet zo moeilijk als je eenmaal in de gaten hebt hoe je dat het beste aan kunt pakken. Het waren die momenten waarop ik opeens lekkere trek kreeg en het nog lang geen tijd was voor de volgende maaltijd. Ik heb een grote voorkeur voor hartig, dus een appel of banaan doet het hem dan helaas vaak niet voor mij. Het liefst greep ik dan naar chips of borrelnootjes of, lang geleden, een plakje kaas of worst. Maar ja, chips en borrelnootjes zijn niet echt gezond (en niet altijd vegan). En kaas en worst zijn natuurlijk helemaal niet vegan en daardoor allang een ‘no go’ voor mij. Het werd dus een uitdaging een goed vegan alternatief te vinden. Dat ook nog eens gezond-ish is… Gelukkig zijn wel er heel veel lekkere gezonde vegan tussendoortjes! Ik moest er alleen even op komen.

Nu bestaat er natuurlijk ook vegan kaas en vegan worst. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit zo goed weet of die wel echt gezond zijn. Uiteraard, het feit dat ze vegan zijn is al helemaal top, dus als je de keuze hebt tussen gewone kaas en worst en een vegan variant; kies vooral voor de vegan! Maar in mijn lijstje van de lekkerste gezonde hartige tussendoortjes heb ik ze voor de zekerheid maar niet opgenomen.

Gezonde vegan tussendoortjes

Criterium van een goed tussendoortje voor mij is dat de bereiding ervan niet te lang mag duren. Gewoon simpel en snel. Ondanks dat zijn deze gezonde vegan tussendoortjes natuurlijk ook gewoon heel oké voor een (spontane) borrel!

 • Wat dacht je van een gewoon simpel komkommertje, cherrytomaatje of snoeppaprikaatje. Niet sexy, wel gewoon heel prima.
 • Snij je de komkommer en paprika in stickvorm en doe je er nog wat andere gesneden groenten bij, dan ben je zomaar op weg naar groentesticks met een vegan dip. Bijvoorbeeld met hummus of een vegan tzatziki.
 • Hummus en vegan tzatziki, maar ook vegan tapenade, pesto, of een andere groentespread doen het natuurlijk ook heel goed op een toastje of speltwafel.
 • Of wat dacht je van een cracker of speltwafel met plakjes avocado?
 • Of gewoon een losse avocado met een heel klein beetje zout, peper en citroensap?
 • En laten we vooral de noten en pitten niet vergeten. Pinda’s, amandelen, walnoten, cashewnoten, pistachenoten, pijnboompitten, pompoenpitten etcetera. Liefst ongezouten, bij voorkeur ongebrand, eventueel in een studentenhavermix.
 • Om bij de noten te blijven: een cracker met pindakaas of een andere notenpasta doet het ook heel goed.
 • Rooster eens een paar kikkererwten in de oven of eet een handje (geroosterde) edemame boontjes.
 • Of drink een kopje misosoep, een heerlijk zoutige opkikker.
 • En hou je van zout, dan zijn een paar olijven ook een hele goede keus.
 • En heb je iets meer tijd, maak dan je eigen popcorn bestrooid met een heel klein beetje zeezout, edelgistvlokken en knolookpoeder voor een iets ‘kazige’ smaak.

En, zit er iets voor je bij? Ik zorg er in ieder geval voor dat ik altijd een aantal van deze gezonde vegan tussendoortjes in huis heb, voor het geval de lekkere trek toeslaat.

Geniet ervan!

Liefs Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!