Gezond tussendoortje: Courgette brownie!
In onze tuin hebben we dit jaar een moestuinbak staan. Enthousiast als ik was heb ik daar in het voorjaar een heleboel verschillende dingen in gepland. Veel te veel verschillende dingen. En veel te dicht op elkaar. Wat erin resulteerde dat eigenlijk maar 1 plant het echt goed deed: de courgetteplant. Nou ja, goed, deze courgetteplant heeft tot nu toe welgeteld één courgette voorgebracht. Wel een hele grote courgette, dat dan wel weer. Maar goed, trots was ik wel op die enorme courgette. Dus wilde ik er ook iets echt lekkers van maken. En dat is gelukt. Ik maakte er namelijk een… courgette brownie mee!
Courgette brownie
Een brownie van courgette? Jazeker een echte courgette brownie! Na mijn brownie met zwarte bonen en met zoete aardappel leek dit me wel weer een mooie nieuwe uitdaging. Natuurlijk zit er niet alleen courgette in, maar ook nog een heleboel andere lekkere dingen, zodat je de courgette op zich helemaal niet proeft. Het resultaat? Een heerlijke smeuïge, zoete, chocolade-achtige courgette brownie!
Dit heb je nodig voor 1 courgette brownie (9 tot 16 stukken, afhankelijk van hoe groot je ze snijdt):
- 200 gram geraspte courgette
- 40 gram kokosmeel
- 2 eieren
- 25 gram cacao
- 3 volle eetlepels pindakaas, bij voorkeur een pindakaas die van 100% pinda’s is gemaakt
- 45 milliliter agavesiroop
- 40 gram kokosolie
- 70 gram extra pure chocolade (meer dan 70% cacao)
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- Snuf zout
En zo maak je de courgette brownie:
- Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
- Rasp de courgette fijn en doe de courgetterasp in een grote kom. Let op: je hoeft de courgetterasp eerst niet droog te wringen. Gewoon met vocht en al in de kom!
- Voeg de pindakaas, cacao, eieren en agavesiroop toe en roer met een pollepel heel goed door.
- Smelt de kokosolie in een pannetje op een laag vuur en doe dit ook in de kom. Roer weer goed door. Je hebt nu een behoorlijk nat, plakkerig chocoladekleurig papje.
- Strooi vervolgens het zout, het bakpoeder en het kokosmeel in de kom. Probeer zoveel mogelijk al de klontjes eruit te halen voordat je alles in de kom doet. Roer nu ook weer heel goed door. Het plakkerige papje is nu steviger en een echt beslag geworden.
- Hak de chocolade in kleine stukje en roer dit door het beslag.
- Voeg tot slot de kaneel toe en roer nogmaals heel goed door.
- Vet een bakvorm in en schep het beslag daar in. Ik heb een bakvorm van 24 bij 24 cm gebruikt. Zorg ervoor dat het beslag goed over de vorm verdeeld wordt, zodat de brownie overal ongeveer even dik wordt.
- Bak de courgette brownie vervolgens in de oven in 30 minuten gaar. Daarna even af laten koelen en aanvallen maar!
Hoewel er 200 gram courgette in deze brownie zit, zie je daar bijna niets van. Deze courgette brownie is dus een perfecte snack om ook nog wat groenten in je kinderen te krijgen hè hè ;-). Geniet er dus van!
Liefs, Femke