Gezond en lekker: Zelfgemaakte cruesli met banaan

zelfgemaakte cruesli

Deze stond al een tijdje op mijn lijstje om te proberen: zelfgemaakte cruesli. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n crueslifan, maar dat heeft er voornamelijk mee te maken dat ik liever niet cruesli uit een pak eet, omdat daar over het algemeen erg veel suiker aan toegevoegd is. Maar ik vind cruesli toch best wel lekker. Goede reden dus om eens zelf aan de slag te gaan. En deze zelfgemaakte cruesli met banaan is gelukkig heel goed gelukt!

Zelfgemaakte cruesli met banaan

Zelf cruesli maken is echt supereenvoudig. Gewoon een kwestie van ingrediënten kiezen, mengen en bakken in de oven. Je kunt ook helemaal zelf kiezen hoe zoet je de cruesli maakt. En door banaan toe te voegen heb je minder andere toegevoegde suikers nodig!

Dit heb je nodig voor ongeveer 300 gram zelfgemaakte cruesli (5 a 6 porties):

  • 150 gram havervlokken
  • 20 gram ongebrande amandelen
  • 20 gram ongebrande hazelnoten
  • 40 gram pompoenpitten
  • 35 gram kokosolie
  • 30 milliliter agavesiroop
  • 1 rijpe banaan
  • Snuf zout
  • Snuf kaneel
  • Klein scheutje vanille essentie

En zo maak je de zelfgemaakte cruesli:

  • Hak de amandelen, hazelnoten en pompoenpitten grof en meng deze door de havervlokken.
  • Prak de banaan met een vork goed fijn, of pureer met een staafmixer.
  • Verwarm de kokosolie in een pannetje totdat het net gesmolten is, en roer de agavesiroop en de gepureerde banaan er doorheen.
  • Verwarm ondertussen de oven op 140 graden (hetelucht).
  • Giet het kokosolie-/agavesiroop-/banaanmengsel door de havervlokken, noten en pompoenpitten en roer goed door, zodat alles goed gemengd is.
  • Verdeel de cruesli vervolgens over een bakplaat (wel eerst een bakpapiertje erop leggen) en bak het 10 minuten in de oven.
  • Schep de cruesli vervolgens even om en bak het daarna nog 10 minuten in de oven.
  • Schep weer even door en bak daarna nog 2 tot 3 keer 5 minuten in de oven. De bedoeling is dat de cruesli droog en knapperig is als het klaar is.
  • Haal de cruesli daarna uit de oven en laat het goed afkoelen voordat je het in een pot of bakje opbergt.

Deze zelfgemaakte cruesli is uiteraard heerlijk met wat yoghurt of kwark en vers fruit. Geniet ervan!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!