Een simpele manier om positiever in het leven te staan

Een simpele manier om positiever in het leven te staan

Je kent het vast wel: momenten waarop alles fout lijkt te gaan en niks leuk, interessant, mooi etc. is. Momenten waarop alles een donkergrijs randje lijkt te hebben. Je kunt met geen mogelijkheid uit bed komen, hebt geen zin om te werken, de mensen in de trein of op de weg zijn irritant, op het werk komen alleen maar heel vervelende klussen voorbij, het regent en zo kun je nog 100 andere dingen bedenken die stom zijn.

Ik ken dit soort momenten zeker wel. Misschien niet zo extreem als hierboven is beschreven, maar mijn humeur is zeker niet alleen maar zonnig. Je hebt soms van die mensen die echt bijna altijd goedgehumeurd en positief zijn – ik ben daar niet één van.

> Lees ook If you’re so smart, why aren’t you happy?

Een simpele manier om positiever in het leven te staan

En altijd goed gehumeurd en zonnig zijn is natuurlijk ook onmogelijk. Dat moeten we daarom ook niet willen zijn. Het zou een onmogelijke opgave zijn, waar je niets anders in kunt doen dan falen. Maar als je merkt dat een negatief humeur bij jou toch vaker voorkomt dan je eigenlijk zou willen, dan is er dus wel een manier om wat positiever in het leven te staan.

Wij mensen hebben namelijk de unieke eigenschap om te reflecteren op de situatie zoals die op dit moment is. En daaruit vloeit voort dat we de bewuste keuze te kunnen maken hoe we op die specifieke situatie gaan reageren. De sleutel om positiever in het leven te staan, is om mindful te zijn van wat er bij jezelf gebeurt – om bewust te zijn van hoe je op iets reageert op het moment dat het zich voordoet.

Dus: als je bij jezelf opmerkt dat je op een negatieve manier op iets reageert of dat je negatieve gedachten hebt bij iets wat nog staat te gebeuren, dan kun je een bewuste keuze maken om dit om te draaien en hier juist op een positieve manier op te reageren. Je kunt bijvoorbeeld bedenken welke positieve kanten er aan de situatie zitten, wat je ervan zou kunnen leren of hoe je er zelf een positieve draai aan zou kunnen geven. Of je besluit gewoon te stoppen met je negatieve gedrag of gedachten.

Stel, je trein heeft vertraging. Je baalt enorm, want het is koud en je wilt gewoon zo snel mogelijk naar huis. Als je je bewust wordt van het feit dat je op het perron in jezelf staat te vloeken, kun je dus kiezen om anders te reageren. Misschien besef je dat je nu nog even tijd hebt om een kop koffie te halen. Of dat je het perron nog even op en neer kunt wandelen om je stappenteller wat te boosten. Of dat het fijn is om nog even wat extra frisse lucht in te ademen voordat je de overvolle trein instapt. Het blijft dezelfde situatie, maar hoe je erin staat is een wereld van verschil!

En natuurlijk zal het vaak genoeg voor komen, dat het niet lukt. Maar ook op dat moment kun je een bewuste keuze maken, namelijk om te accepteren dat dat nu even is zoals het is. Soms is dat het enige wat je kunt doen. Gebruik de situatie dan als mindfulnessoefening. Zie wat er bij jezelf gebeurt en accepteer dat. En heb vooral compassie voor jezelf!

NB: Soms zijn situaties dermate erg of verdrietig dat het niet meer dan normaal is dat daar langdurig negatieve gedachten en emoties bij komen kijken. Bijvoorbeeld in geval van ziekte, een sterfgeval, verlies van een partner of baan. En soms is er sprake van een depressie of andere geestesziekten. Dan zal het heel moeilijk zo niet onmogelijk zijn om bewust de keuze te maken om positief in het leven te staan. In dat geval kan verstandig zijn om daar professionele begeleiding in te zoeken.

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!