De beste manier om je kind een compliment te geven

De beste manier om je kind een compliment te geven

Je kind een complimentje geven, dat kan toch niet heel moeilijk zijn hoor ik je denken. Hoe meer complimenten hoe beter, toch? Want een complimentje krijgen voelt goed en als je kind zich goed voelt, zal hij zich ook goed gedragen. Hoewel dit laatste zeker waar is, bestaat er wel degelijk een ‘juiste’ en ‘onjuiste’ manier van complimenten geven. Complimenten die te pas en te onpas gegeven worden en die bijvoorbeeld niet specifiek genoeg zijn kunnen namelijk het tegenovergestelde effect hebben van wat je er als ouder mee wilt bereiken. Lees in dit artikel daarom wat de beste manier is om je kind een compliment te geven.

De beste manier om je kind een compliment te geven

Een compliment kan een heel goed hulpmiddel zijn om het gedrag van je kind op een positieve manier te beïnvloeden. Geef je een compliment op de juiste manier, dan zorgt dit ervoor dat jouw kind gewenst gedrag steeds weer opnieuw laat zien, mede omdat hij ook zelf goed begrijpt welk gedrag precies gewenst is.

Zie hieronder de richtlijnen die je kunt gebruiken voor het geven van complimenten:

1. Benadruk het positieve

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar leg de focus zoveel mogelijk op het positieve, en dus niet op negatieve dingen. Dus in plaats van dat je je kind steeds maar weer op zijn fouten wijst, richt de aandacht juist op de kleine (en grote) successen die hij behaalt. Probeer daarbij pak ‘m beet 6x zoveel complimenten te geven voor elk negatief commentaar dat je geeft.

2. Geef niet teveel complimenten

Het is goed om regelmatig complimenten te geven maar teveel complimenten kunnen een averechts effect hebben. Een kind dat voor alles een schouderklopje krijgt, gaat uiteindelijk ook verwachten dat hij elke keer dat hij zijn sokken zelf aangetrokken heeft een complimentje krijgt. En hij kan het gevoel krijgen dat hij constant dingen moet doen om indruk op jou als ouder te maken. Bovendien verliest een compliment dat te vaak gegeven wordt (“goed gedaan!”) op een gegeven moment zijn waarde. Kinderen geloven dan niet meer dat ze echt iets noemenswaardig gepresteerd hebben.

3. Wees warm en oprecht en overdrijf niet

Hoe je een compliment geeft is vaak nog belangrijker dan wat je precies zegt. Maak oogcontact, gebruik een warme toon en als het mogelijk is, zorg ervoor dat je op dezelfde gezichtshoogte bent als je kind.

Vertel de waarheid en overdrijf ook niet teveel. Kinderen hebben het heel goed in de gaten als je een niet-oprecht compliment geeft. Je kind vertellen dat hij de mooiste tekening ooit gemaakt heeft terwijl hij drie strepen op papier gezet heeft, is zelfs voor hem niet geloofwaardig. Sterker nog, je kind kan het tegenovergestelde gaan geloven, namelijk dat zijn tekening zo slecht is, dat mama zich genoodzaakt voelt om er een overdreven compliment over te maken.

4. Wees specifiek

In plaats van dat je zegt: “wat heb je een mooie tekening gemaakt!” zeg: “kijk eens naar die auto. Je hebt zelfs de spiegels en toeter getekend!” Dit laat jouw kind weten dat je echt naar zijn tekening gekeken hebt en moedigt hem aan om verder en vaker te tekenen.

Een ander voorbeeld van niet specifiek genoeg zijn, is “goed gedaan.” “Goed gedaan” vertelt jouw kind niet waar jij precies blij mee bent en welk gedrag hij in de toekomst dus zou moeten herhalen om weer een succesvol resultaat te krijgen. Wees dus zo specifiek mogelijk.

5. Benadruk de inspanning en het proces, niet de uitkomst

Alleen complimenten geven als de uitkomst positief is, is geen goed idee. Jouw kind kan nou eenmaal niet altijd de beste zijn. Als hij alleen complimenten krijgt als hij dat een keer wel is, kan hij het gevoel krijgen dat hij die andere keren voor jou tekort is geschoten. Dus zeg dingen als: “Ik zag hoe enthousiast je was tijdens dansles en hoe hard je werkte om de pasjes goed te onthouden.” En: “Ik vind het fijn om te zien dat je elke avond een stukje uit je boek leest.”

In plaats van complimenten geven kun je je kind ook vragen stellen. Bijvoorbeeld: “wat vond je zelf het leukst van je voorstelling?” of: “hoe voel je je over wat je net gedaan hebt?” Zo help je je kind om voor zichzelf te bepalen hoe hij zich voelt over wat hij bereikt heeft, zonder dat dat van een waardeoordeel van jou afhangt. 

6. Leg de focus op wat jouw kind doet, niet hoe hij is

Maak het onderscheid tussen wat jouw kind doet en wie/hoe hij is. Dus in plaats van dat je zegt: “Je bent zo’n slimme meid” zeg: “Ik kan zien dat je hier heel hard aan gewerkt hebt.”

Een kind complimenten geven over een bepaalde eigenschap waar hij zelf verder geen invloed op heeft (uiterlijk, intelligentie, talenten etc.) is geen goed idee. Als kinderen denken dat ze van nature goed in iets zijn, kan het effect zijn dat ze minder goed hun best gaan doen en snel gedesillusioneerd worden als het een keertje niet lukt (of als die schattige pijpenkrulletjes verdwijnen naarmate ze ouder zijn). Geef dus liever complimenten over dingen waar je kind zelf invloed op heeft.

7. Focus op het individuele kind

Jongere kinderen vergelijken zichzelf vaak met oudere broers en zussen en zien dan dat ze dingen minder goed kunnen. Erken dat het oudere broertje of zusje inderdaad al meer kan (vanwege het leeftijdsverschil) en leg de focus op de dingen die het jongere kind al wel goed aan het ontwikkelen is.

Geef dus oprecht en specifieke complimenten, met focus op het proces en niet op het resultaat!

Dank je wel dat je uit je drukke dag de tijd hebt genomen om dit artikel te lezen. Ik waardeer het enorm en hoop dat je vanaf nu heel veel mooie complimenten aan je kinderen gaat geven!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!