Lekker en gezond: courgette lasagne
In ons gezin eten we graag pasta. Vooral mijn kinderen worden er blij van. En hoewel ik een pastaatje op zijn tijd ook wel kan waarderen, eet ik liever toch niet te veel pasta. Pasta bestaat namelijk voor een groot gedeelte uit zetmeel en zetmeel bestaat uit lange kettingen van glucosemoleculen en glucose is suiker. En suiker is niet zo gezond… Dus wat te doen als ik toch zin in een lekkere lasagne heb? Juist ja, gewoon een pastaloze lasagne maken!
Het geheime ingrediënt is hier courgette. Courgette is uitermate geschikt om pasta te vervangen in pastagerechten. Eerder maakte ik ook al een pasta pesto met courgette. Het recept voor deze pastaloze lasagne komt oorspronkelijk uit het Voedselzandloperkookboek van Pauline Weuring. Ik heb het iets aangepast, zodat het, al zeg ik het zelf, nog lekkerder is geworden. Het is alleen niet een heel snel gerecht. Je moet er dus even de tijd voor nemen.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 3 courgettes
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 2 kleine uien
- 3 tenen knoflook
- 2 bollen mozzarella
- 250 gram ricotta
- Een handje Parmezaanse kaas
- 250 gram kipgehakt
- 500 milliliter tomatenpassata
- Zout, peper, Provençaalse kruiden
- Olijfolie
Zo maak je het:
- Snijd de courgette in dunne plakjes. Ik gebruik hier een kaasschaaf voor en schaaf net zolang door totdat het niet echt meer lukt. Het restant van de courgette gebruik ik verder niet.
- Vet een grillpan in met olijfolie en gril je courgetteplakjes aan beide kanten totdat ze gaar zijn. Dit duurt even, aangezien je elke courgetteplakje apart grilt en er niet zoveel naast elkaar in de pan passen.
- Laat de gegrilde courgette op een bord goed uitlekken. Hierdoor voorkom je dat de courgette te veel in de ovenschaal ‘lekt’ en de lasagne te nat wordt.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden.
- Snijd de ui en knoflook fijn en fruit dit in een koekenpan een paar minuten aan.
- Voeg hier de in kleine blokjes gesneden paprika en aubergine aan toe en voeg naar smaak wat zout, peper en Provençaalse kruiden toe.
- Bak het geheel op middelhoog vuur totdat het goed gaar is.
- Voeg de passata aan het groentemengsel toe en laat de saus op een laag vuur nog enkele minuten sudderen.
- Bak ondertussen in een andere koekenpan het kipgehakt gaar en voeg dit daarna aan de saus toe.
- Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en bedek de bodem met wat plakjes courgette. Schep daar bovenop een laag saus.
- Verdeel wat ricotta over de laag saus (her en der een dotje) en leg daar boven op weer een paar plakken mozzarella.
- Leg hierop weer een aantal plakken courgette, saus, ricotta en mozzarella en herhaal totdat alles op is.
- Strooi als laatste de Parmezaanse kaas over de lasagne.
- Bak de lasagne in de oven in 25 tot 35 minuten af.
Ik kan met alle eerlijkheid zeggen dat ik de pasta in deze courgette lasagne echt niet mis. En door de kaas vult het ook nog eens goed. Deze pastaloze lasagne is dus een volwaardig alternatief voor ‘gewone’ lasagne. Buon appetito!