Gezond en lekker: chili sin carne (vegan)

Chili sin carne

Sinds ik sinds begin dit jaar zoveel mogelijk veganistisch eet, ben ik met name ook bezig met het ontdekken en bedenken van gerechten die niet alleen ikzelf lekker vind, maar ook mijn kinderen. Want ja, ik kan wel mooi bedenken dat ik vegan wil eten, maar als mijn kinderen iedere keer met lange tanden aan tafel zitten, dan is de lol er natuurlijk gauw vanaf. Deze chili sin carne is gelukkig zo’n gerecht dat ook heel goed bij mijn kinderen in de smaak valt.

Chili sin carne

Door in deze chili sin carne naast zwarte bonen ook linzen te gebruiken, wordt het een heel goed gevuld gerecht. De linzen geven het ook nog een extra bite, waardoor je het vlees totaal niet mist.

Dit heb je nodig voor een heerlijk bord chili sin carne voor 4 personen:

  • 1 middelgrote ui
  • 1 rode paprika
  • 1 prei
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree a 70 gram
  • 1 pot linzen a 360 gram
  • 2 potten zwarte bonen a 350 gram
  • 1 klein potje of blikje mais a 150 gram
  • 1 theelepel cacao
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel oregano
  • Een snufje knoflookpoeder, gemalen koriander, kaneel en paprikapoeder
  • Zout en peper
  • Optioneel: snuf chilipoeder of scheutje zoete chilisaus

En zo maak de chili sin carne:

  • Pel en snipper de uit en bak deze in een koekenpan op laag tot middelhoog vuur totdat hij lekker zacht is.
  • Was de paprika en prei, snij ze in kleine stukjes en voeg ze toe bij de ui in de koekenpan.
  • Als de prei en paprika beetgaar zijn, voeg het blik tomatenblokjes en de tomatenpuree toe en roer goed door.
  • Spoel de linzen en zwarte bonen goed af en laat ze even uitlekker alvorens je ze in de koekenpan erbij doet. Schep goed door.
  • Laat ook de mais goed uitlekken en schep dit er ook door.
  • Nu alle ingrediënten in de pan zitten, is het tijd om te gaan kruiden. Eerlijk gezegd kun je dit het beste naar je eigen smaak doen, maar je kunt de hoeveelheden hierboven ook als richtlijn aanhouden.
  • Begin in ieder geval met royaal zout en peper. Voeg daarna de komijn en oregano toe. Proef alvast even voordat je de knoflookpoeder, gemalen koriander, kaneel en paprikapoeder erbij doet.
  • Omdat mijn kinderen niet zo van pittig houden, doe ik er verder geen chilipoeder bij, maar een klein scheutje zoete chilisaus. Maar mocht jij wel van pittig houden, voeg dan vooral naar smaak nog chilipoeder toe!
  • Strooi als laatste de cacao over de chili heen en roer nog even goed door.
  • Laat de chili sin carne nog even met de deksel op de pan op laag vuur staan, onder af en toe doorscheppen.

Serveer de chili sin carne met frisse tomaatjes en komkommer, tortillachips of een lekkere (zelfgemaakte) guacamole.

Geniet ervan!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram!

Email to someoneTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook