Lekker en gezond: Boerenkoolquiche

Boerenkoolquiche

Ok, not sure… Is het een quiche als er geen deegwaren aan te pas komen? Of is het dan een taart? Of een Spaanse tortilla? In ieder geval, ik hou het maar bij quiche. Er zit in ieder geval boerenkool en eieren in. En geen deeg!

Boerenkool is natuurlijk helemaal hot, met name in Amerika. Maar eerlijk gezegd had ik het nog nooit anders gegeten dan in de oer-Hollandse stamppot. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Dus zie hier, het recept voor een heerlijke boerenkoolquiche!

Dit heb je nodig voor een boerenkoolquiche voor ongeveer 4 personen:

  • 225 gram boerenkool
  • 7 eieren
  • 1 grote ui
  • 2 rode paprika’s
  • 2 tenen knoflook
  • 250 ml (soya)kookroom
  • 50 gram quinoavlokken
  • Een handje geraspte Parmezaanse kaas
  • 75 gram geitenkaas
  • Zout, peper en olijfolie

En zo maak je de boerenkoolquiche:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pel en snijd de uien en knoflook in kleine stukjes en bak dit op een halfhoog vuur een paar minuten in wat olijfolie.
  • Snijd de paprika’s in kleine blokjes en voeg die bij de ui en knoflook. Bak een paar minuten totdat de paprika wat zacht begint te worden.
  • Voeg daarna beetje bij beetje de boerenkool toe. Roerbak dit totdat de boerenkool al iets zacht wordt en flink geslonken is (een minuutje of 10). Voeg daarna een flinke snuf zout en peper toe.
  • Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
  • Doe de quinoavlokken in een kom en voeg daar 2 eieren en de Parmezaanse kaas aan toe. Roer dit goed door elkaar en bedek de bodem van de ovenschaal hiermee.
  • Kluts de overige 5 eieren met de (soya)kookroom in een grote kom los. Voeg hier de boerenkool, ui, knoflook en paprika aan toe en meng het geheel goed door elkaar.
  • Verdeel het boerenkool-eimengsel nu bovenop de quinoabodem in de ovenschaal.
  • Verkruimel tot slot de geitenkaas hier bovenop.
  • Bak de boerenkoolquiche daarna in ongeveer 35 tot 40 minuten in de oven af.

Hoewel deze boerenkoolquiche dus zonder deeg is, geeft de quinoabodem toch iets van een stevige bite. Perfect voor op een koude, natte en winderige Hollandse herfstdag! Eet smakelijk!