Boekweitpannenkoeken: een gezond alternatief!
In een gezin met twee kleine kinderen behoren pannenkoeken natuurlijk tot de basic essentials: een snelle en gemakkelijke maaltijd waar de kinderen altijd erg blij van worden. En als de kinderen blij zijn, zijn pa en ma natuurlijk ook blij ;-)! Maar, omdat pannenkoeken van tarwemeel natuurlijk niet heel gezond zijn, probeer ik graag eens wat anders uit. Eerder maakte ik al pannenkoeken van havermout, van amandelmeel en van banaan en ei en vandaag heb ik deze boekweitpannenkoeken aan het repertoire toegevoegd!
Boekweit is het zaad van een soort van kruidachtige plant. Het is erg gezond en heeft een relatief lage glycemische index, zodat je bloedsuikerspiegel er niet heel sterk van stijgt.
Deze boekweitpannenkoeken maak je eigenlijk net zo als gewone pannenkoeken. Maar in plaats van bloem of tarwemeel gebruik je boekweitmeel. En je kunt er ook voor kiezen om in plaats van gewone melk een plantaardige melk te gebruiken, zoals ik gedaan heb.
Dit heb je nodig voor 4 middelgrote boekweitpannenkoeken:
- 100 gram boekweitmeel
- 300 milliliter amandelmelk (of een andere plantaardige melk)
- 1 ei
- Snuf zout
- Klein scheutje vanille-essentie
En zo maak je de boekweitpannenkoeken:
- Meng het boekweitmeel met de amandelmelk en het ei in een grote kom tot een glad beslag.
- Voeg het zout en de vanille-essentie toe en roer nog eens goed door.
- Doe een scheutje olijfolie of een beetje kokosolie in een pan en laat dit op een halfhoog vuur goed warm worden.
- Schep of giet het beslag in de koekenpan en draai eventueel nog even rond zodat het beslag goed over de bodem verdeeld wordt.
- Bak de pannenkoek een paar minuten op één kant totdat er belletjes in het beslag tevoorschijn komen en de bovenkant al wat droog wordt. Draai de pannenkoek daarna om en bak nog een paar minuten op de andere kant. Herhaal dit daarna voor de overige pannenkoeken.
- Versier de pannenkoek daarna met whatever you want! Zoet, hartig; het kan allemaal!
Eet smakelijk!
Liefs, Femke