Favo boek: The Power of Now

SONY DSC

Ik had er ooit wel eens iets over gehoord of gelezen; het boek The Power of Now, toen ik in het voorjaar van 2008 een meisje in de tram het zag lezen. Maar ik had het nog nooit gelezen en wist eigenlijk niet precies waar het over ging. Het was in de periode dat mijn interesse in meditatie en spiritualiteit net een beetje ontwaakte en ik was op één of andere manier meteen geïntrigeerd. Thuis besloot ik het boek meteen te kopen en sindsdien ligt het standaard op mijn nachtkastje en gaat het mee op vakantie.

In het boek legt Eckhart Tolle uit dat hij als bijna 30-jarige lange periodes van depressie had meegemaakt en met suïcidale gedachten kampte. Totdat in één keer, na een bijzonder zwarte nacht, zijn perspectief op tijd, bewustzijn en het leven volledig veranderde en hij de staat van verlichting bereikte. In de jaren erna heeft hij zich ontwikkeld als spiritueel leraar en zijn zijn lessen uiteindelijk samengekomen in het boek The Power of now (De Kracht van het Nu).

Ik wil wat jij ook hebt.
Je hebt het al. Je kunt het alleen niet voelen omdat je geest te veel geluid maakt.

De essentie van het The Power of Now is dat onze drukke, alsmaar bezige geest ons eigenlijk enorm in de weg zit. Het weerhoudt ons ervan de innerlijke stilte de vinden die nodig is om ons diepste ‘zijn’ te kunnen voelen: the radiant joy of being, and the deep unshakable peace that comes with it. En het creëert ook een vals beeld van onszelf, omdat we ons vaak volledig identificeren met onze gedachten: de ego. En de ego is een bron van veel angst en lijden. Onze drukke geest is volgens Tolle het grootste obstakel voor het bereiken van een staat van verlichting.

Wat kun je doen om te ontsnappen aan de terreur van je eigen geest? Het antwoord is simpel: huidige moment, het ‘nu’ te herkennen, te ervaren en vooral te voelen (in plaats van erover na te denken). Als je je volledig op het nu kunt focussen, dan krijgt je geest helemaal niet de kans om herrie te maken. Of om over het verleden of de toekomst te piekeren of stressen. Of om jezelf volledig te verliezen in gedachten van wraak omdat je baas weer eens een enorme zak met lucht was. Het is simpel, maar vaak ook bijzonder moeilijk, omdat onze geest vaak met zo’n stoomtreinvaart voort dendert dat het ons niet toestaat meer dan een paar momenten focussen op het nu.

In het boek gaat Tolle daarom ook verder in op de diverse aspecten in ons leven waar onze geest ons tegenwerkt en wat je zoal kunt doen om het nu meer te leren respecteren: “luister zo vaak je kunt naar de stem in je hoofd. Besteed met name aandacht aan gedachten die steeds maar weer terug komen. Luister er onpartijdig naar. Kijk naar ‘de denker’. Verleg de focus van je aandacht naar het nu.”

Ik vind The Power of Now een geweldig boek. Alleen al het lezen van het boek maakt dat mijn geest stiller wordt. Ik heb het dan ook al heel vaak opnieuw gelezen. Iedere keer weer voel ik dat het waar is wat er in beschreven staat: het nu is de poort naar een staat van diep bewustzijn, een gevoel van vrede. Ik raad iedereen dan ook aan het boek te lezen. Misschien wordt je er wel net zo door geraakt als ik!