Femke probeert: alternatieven voor pasta

Alternatieven voor pasta

In ons gezin wordt regelmatig een pastaatje gegeten. Omdat dit over het algemeen gemakkelijk en snel klaar te maken is (zie bijvoorbeeld ook deze simpele vegetarische pastasaus), maar ook omdat het gewoon lekker is. Er is alleen één ‘maar’: pasta is over het algemeen van (witte) tarwemeel gemaakt en dat is nou niet echt heel gezond. Kiezen voor de volkoren (spelt) variant is dan al een heel goed idee. Maar gelukkig zijn er daarnaast ook heleboel andere dingen die je in plaats van pasta kunt eten. Eerder schreef ik al over welke vervangers voor pasta (maar ook aardappelen en rijst) er allemaal zijn. Maar daar ging ik niet in op de alternatieven voor pasta die ook daadwerkelijk op traditionele pasta lijken, maar alleen niet van tarwemeel gemaakt zijn. Ondertussen heb ik drie van deze pasta alternatieven geprobeerd. Lees hier mijn oordeel!

Alternatieven voor pasta

Ik heb de volgende drie alternatieven voor gewone pasta geprobeerd: pasta van quinoameel, pasta van kikkererwtenmeel en pasta van rode linzenmeel. Aangezien ik mijn boodschappen altijd gewoon bij de Albert Heijn doe heb ik deze producten daar dan ook gevonden. Dus wel zo gemakkelijk!

Alternatief voor pasta 1: Pasta van quinoameel

Quinoa pasta

De pasta die ik geprobeerd heb is van het merk Pereg en is van 100% quinoameel gemaakt (hoewel er toch ook 2% aardappelzetmeel in zit (?)). Het is een pasta in de vorm van een (macaroni)oortje en is het voor 2,99,-  voor 237 gram bij de Albert Heijn te koop.

De pasta heeft geen uitgesproken quinoa smaak, wat ik zeker een voordeel vind (pasta moet toch een beetje neutraal smaken). De pasta is na het koken echter een beetje korrelig en valt redelijk snel uit elkaar. Het heeft hierdoor niet echt de ‘echte’ pasta structuur en bite. Dit vind ik een behoorlijk groot nadeel.

Oordeel: Deze quinoapasta is zeker niet vies, maar ik zou hem toch niet zo heel snel weer gaan eten. Ik heb deze pasta ook niet aan mijn kinderen laten proeven, omdat ik het vermoeden had dat ze het niet lekker zouden vinden.

Alternatief voor pasta 2: Pasta van kikkererwtenmeel

Kikkererwten pasta

De pasta die ik probeerde is de biologische pasta van het merk Fit ‘n’ Free. Deze wokkelvormige pasta is van 100% kikkererwtenmeel gemaakt en is voor 3,59 per 300 gram te koop bij de Albert Heijn.

Deze kikkererwtenpasta lijkt echt op gewone pasta. Het heeft de pasta bite en pasta smaak. Ik kon in ieder geval geen kikkererwtensmaak herkennen. De echte pasta experience om zo maar te zeggen ;-). Enig aandachtspuntje is dat de pasta redelijk zwaar op de maag ligt. Dus je hebt waarschijnlijk aan een kleinere portie dan normaal genoeg.

Oordeel: ik ga deze pasta zeker nog een keer eten. Ook de kids vonden hem lekker!

Alternatief voor pasta 3: Pasta van rodelinzenmeel

Rode linzen pasta

Deze pasta van het merk Pedon is van 100% rodelinzenmeel gemaakt. De pennevormige pasta is te koop bij de Albert Heijn voor 2,29 per 250 gram.

De kleur van deze pasta is na het koken veranderd in (gekookte)worteloranje. De pasta is iets plakkeriger dan normale pasta, maar heeft verder wel de structuur en consistentie van gewone pasta. Als je de pasta zonder saus eet, dan zit er een iets aparte smaak aan (die ik niet meteen als linzen herken, maar daar zal het wel aan liggen). Maar met saus proef je daar niets meer aan.

Oordeel: prima alternatief voor gewone pasta. Overigens aten mijn kinderen deze pasta ook prima zonder saus, dus echt overheersend is de smaak van de pasta niet.

Eindoordeel

Hoewel ik een echte quinoafan ben, ben ik niet zo onder de indruk van de quinoapasta. Dus dit is geen blijvertje. Wat betreft de rodelinzenpasta en met name de kikkererwtenpasta ben ik eigenlijk aangenaam verrast. Ik vind dit volwaardige alternatieven voor de gewone pasta. Dus ik ben blij, want mijn ‘bijna echte’ pasta repertoire is weer wat meer uitgebreid. Laat die pastaatjes dus maar komen ;-)!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram.