6 x ons favoriete speelgoed

Ons favoriete speelgoed

Als ouder van (jonge) kinderen kun je zo nu en dan overweldigd worden door het grote aanbod aan en keuze in speelgoed. En met verjaardagen, sinterklaas, kerst, vrijgevige opa’s en oma’s, tantes en ooms, etc. kan je huis zomaar ‘opeens’ heel vol met van alles en nog wat staan. Ook in ons huis is ondertussen al best veel te vinden. In de woonkamer, op de slaapkamers, op zolder, in de garage…


Toch probeer ik zelf niet al te veel speelgoed voor mijn kinderen te kopen. Met name omdat ik het gevoel heb dat ze soms van gekkigheid niet meer weten waar ze mee moeten spelen. En omdat ik het zonde vindt dat er soms zo weinig mee gespeeld wordt en het eigenlijk alleen maar stof staat te verzamelen. Maar ook omdat al dat (vaak plastic) speelgoed ook belastend voor het milieu kan zijn op het moment dat je het weg wilt gooien.

Maar natuurlijk is speelgoed in de eerste plaats vaak ook gewoon heel leuk en/of leerzaam. En wij hebben wat dat betreft zeer zeker onze favorieten. Dus wil je iets voor je eigen kind of iemand anders kopen en je weet niet zo goed wat? Misschien kun je dan wat inspiratie putten uit ons favoriete speelgoed!

Ons favoriete speelgoed

Ik heb gemerkt dat het speelgoed dat het meest favoriet bij mijn kinderen (4 en 2 jaar) is, vaak het speelgoed is dat hun inlevingsvermogen en creativiteit het meest stimuleert. Dus de hypermoderne met alle toeters en bellen uitgeruste auto’s, garages, laptops en telefoons zijn wel even leuk, maar het plezier is helaas vaak maar van korte duur. In plaats daarvan kunnen ze uren spelen met:

  • Het (IKEA) keukentje met toebehoren (potten, pannen, levensmiddelen etc.): Ik heb ondertussen ontelbare kopjes thee gedronken en taartjes, pizzapunten en hele maaltijden gegeten. Mijn kinderen staan vaak uitgebreid lekker te ‘koken’. Eerst wordt de bestelling opgenomen, daarna wordt het eten gemaakt en aan tafel gebracht en vervolgens wordt er ook nog eens netjes afgerekend.
  • Poppen en toebehoren (bedje, wagentje etc.): Mijn dochter meer dan mijn zoon (jawel, het verschil is al duidelijk te zien) vindt het erg leuk om met poppen te spelen. Haar zorgzame kant kan ze er erg goed mee kwijt. Haar poppen zijn haar baby’s en die doen alles wat echte baby’s ook doen. Dus er wordt volop geslapen, gevoed, verzorgd, geknuffeld en gekust.
  • Duplo en blokken: De meest uiteenlopende bouwsels worden er mee gemaakt (en afgebroken en weer opnieuw gemaakt). Zowel mijn dochter als mijn zoon kunnen hier hun creatieve ei goed in kwijt.
  • Boeken: Soms is het opeens opvallend stil en zitten ze beiden met een boekje op de bank. Bij mijn zoon zijn boerderij-kijkboeken nog steeds een grote hit en mijn dochter ‘leest’ al echte voorleesboeken. En op een of andere manier doen boekjes met kinderliedjes (die ik dan voor moet zingen, dat dan wel weer) het ook heel goed. Een boekje lezen is bij ons echt een fijn rustmomentje.
  • Puzzels en spelletjes: De oudste (wat meer al dan de jongste) kan ook heel zoet zijn met puzzels en allemaal leuke en leerzame spelletjes. Bijvoorbeeld mini-loco, memorie, of spelletjes waar ze kleuren en vormen bij elkaar moet zoeken. En het is zo leuk om haar ontwikkeling daarin te zien!
  • Kleuren, klei en andere knutselspullen: Oké, voor de ouders soms iets minder leuk i.v.m. de rommel die het kan geven, maar er is soms niets heerlijker dan even lekker kleuren, kleien, knippen, plakken en de mooiste kunstwerken te maken.

Soms is speelgoed helemaal niet nodig
Mijn dochter kan uren spelen met de kruidenpotjes en de flessen (olijfolie, azijn, soyasaus etc.) uit de keuken. Het zijn haar ‘kindjes’ en ze speelt dat ze de juf van de kinderopvang is. De kleine kindjes (de kruidenpotjes) liggen dan bijvoorbeeld in hun bedjes (in de keukenla) terwijl de grote kindjes (de flessen) met de bolderkar (de snijplank) erop uit zijn. Als de kindjes wakker worden, moeten ze eten en daarna mogen ze buiten spelen. En als er eentje (om)valt, dan knuffelt en troost ze het even :-).

Oftewel, soms komt er in het geheel niet eens ‘echt’ speelgoed bij kijken. Mijn kinderen spelen ook graag met de potten, pannen, pollepels etc. uit de keuken. Of met zand, water, schelpjes, steentjes, kastanjes, takjes en noem maar op! Dus als het een beetje kan, laat ik ze ook heerlijk hun gang gaan. Lekker goedkoop ook ;-)!

Dit is op dit moment ons favoriete speelgoed. Wat zijn jullie favorieten? Laat hieronder een reactie achter!

Liefs, Femke

Volg mij ook op Facebook en Instagram.