25 uitspraken om zelfvertrouwen van kinderen te stimuleren

Zelfvertrouwen van kinderen stimuleren

Een van de beste dingen die je je kinderen mee kunt geven is zelfvertrouwen. Want let’s face it: het is een enorm complexe wereld waarin we leven. En hoewel we als ouders onze kinderen natuurlijk zoveel mogelijk beschermen en begeleiden voor wat betreft de minder leuke, moeilijke en ronduit verschrikkelijke dingen in het leven, komt er een tijd waarin ze het echt voor het grootste deel zelf moeten doen. Het vertrouwen in zichzelf dat ze zich in de wereld staande kunnen houden is daarbij een heel groot goed. Als ouder kun je dat vanaf een jonge leeftijd al stimuleren door de manier waarop je met je kinderen praat als ze zich in een uitdagende situatie bevinden. Het is dus een goed idee om deze 25 uitspraken om het zelfvertrouwen van kinderen te stimuleren daarvoor in het achterhoofd te houden!

25 uitspraken om zelfvertrouwen van kinderen te stimuleren

Hieronder staan 25 uitspraken die jij als ouder (verzorger, onderwijzer, of in welke hoedanigheid je ook maar met kinderen te maken hebt) kunt doen om zelfvertrouwen van kinderen te stimuleren:

1. “Je bent vaardig genoeg”

Laat je kind horen dat jij vertrouwen in zijn vaardigheden hebt. Probeer daarbij vooral dingen als ‘straks doe je jezelf nog pijn’ of ‘pas op dat je niet valt’ te vermijden. Hoewel goed bedoeld, geven deze uitspraken juist onbewust aan dat je geen vertrouwen hebt in wat je kind op dat moment aan het doen is.

2. “Dat was dapper”

Als jij als ouder opmerkt dat je kind iets deed wat dapper was, dan zal hij dat zelf ook steeds vaker opmerken.

3. “Je kunt het”

Als ouder weet je meestal wel dat jouw kind de vaardigheden en kennis heeft om iets te doen. Deze uitspraak kan net de extra boost zijn die hij nodig heeft om het ook daadwerkelijk te gaan doen.

4. “Ik geloof in je”

Vertel hem dat je oprecht in hem gelooft. Hij zal het dan zelf ook steeds meer gaan geloven.

5. “Je kunt moeilijke dingen doen”

Soms lijken dingen voor een kind zo groot of moeilijk, dat ze onmogelijk lijken. Met deze uitspraak laat je jouw kind weten dat het inderdaad moeilijk is en dat je vertrouwen in hem hebt dat hij ook dit kan.

6. “Wat er ook gebeurt, ik hou van je”

Hiermee vertel je hem dat wat er ook gebeurt – of hij nu succesvol is of faalt – dit niets uitmaakt voor jouw liefde voor hem. Een kind dat weet dat hij mag falen, zal eerder nieuwe dingen uitproberen.

7.” Laten we het samen proberen”

Soms heeft je kind gewoon even een handje nodig. Met deze uitspraak laat je hem weten dat jij altijd die helpende hand wilt zijn.

8. “Hoe heb je dat gedaan?”

Als je ziet dat je kind iets moeilijks doet of heeft gedaan, vraag hem dan eens hoe hij dat deed. Nogmaals doorlopen hoe hij iets moeilijks opgelost heeft, versterkt zijn zelfvertrouwen.

9. “Dat klinkt super, kun je me meer vertellen?”

Laat hem nog verder uitweiden en zie de trots op zijn gezicht!

10. “Hoe kan ik helpen?”

Lukt het hem echt niet om iets zelf op te lossen, schroom dan niet om hulp aan te bieden. Laat hem weten dat jij er altijd voor hem bent. En leer je kind ook om hulp te vragen als dat nodig is.

11. “Doe je best”

We kunnen nooit altijd de beste zijn en alles perfect doen. Wel kunnen we altijd ons best doen. Leer je kind dat dit ook helemaal goed is.

12. “Ik weet dat het moeilijk is, maar ik heb het je eerder zien doen”

Herinner je kind aan het feit dat hij eerder iets al een keer succesvol heeft volbracht. Dit geeft hem het vertrouwen dat hij het nog een keer kan doen.

13. “Jij bent genoeg”

Wat de uitkomst ook is, laat je kind weten dat hij precies goed is zoals hij is.

14. “Ik ben trots op je”

Eerlijk en oprecht – kinderen kunnen dit nooit genoeg horen.

15. “Zelfs als we gefrustreerd/boos worden, houden we nog steeds van elkaar”

De wetenschap dat jij als ouder onvoorwaardelijk van hem houdt – ook al zijn jullie soms boos of gefrustreerd – geeft jouw kind het vertrouwen dat hij altijd een veilige en vaste basis heeft om op terug te vallen.

16. “Ik vraag me af wat er zou gebeuren als…”

Probeer nieuwsgierigheid en een nieuwe manier van denken te stimuleren door je af te vragen wat de mogelijkheden allemaal zijn. En je kind vervolgens het uit laten proberen.

17. “Weet je wat ‘doorzettingsvermogen’ betekent?”

Leer je kind wat een woord als ‘doorzettingsvermogen’ betekent, om hem te helpen deze kwaliteiten in zijn eigen leven te stimuleren.

18. “Zal ik je eens wat vertellen?”

Vertel je kind over wanneer jijzelf obstakels overkwam en doelen bereikte. Dit inspireert hem om zelf ook door te zetten als het moeilijk wordt.

19. “Zullen we iets heel geks proberen?”

Daag je kind uit met dingen die onbereikbaar lijken (ook al klinkt het zelfs een beetje gek). En wees verrast waar hij uiteindelijk uitkomt!

20. “Nieuwe dingen lijken soms eng, maar ze kunnen ook heel leuk zijn”

Jonge kinderen blijven vaak als vanzelf bij het oude en vertrouwde hangen. Maar als we ze uitleggen dat spannende dingen ook heel leuk kunnen zijn, kunnen we ze stimuleren om uit hun comfortzone te komen en nieuwe dingen te proberen.

21. “Ik weet dat je je best hebt gedaan en ik ben trots op hoe je het hebt gedaan

Laat hem weten dat je hebt gezien hoe goed zijn best hij heeft gedaan en prijs hem om de inspanning die hij heeft gedaan, ongeacht het eindresultaat.

22. “Volgens mij ben je hier wel nieuwsgiering naar, laten we eens beter kijken”

Stimuleer nieuwsgierigheid en het ontdekken van nieuwe dingen in je kind. Hierdoor zal hij sneller nieuwe ervaringen met vertrouwen tegemoet zien.

23. “Soms maken we fouten, zo leren we”

Leer hem dat het helemaal niet erg is om fouten te maken. In tegendeel! Door fouten te maken leren we en bereiken we uiteindelijk onze doelen.

24. “Hoe heb je jezelf vandaag uitgedaagd?”

Maak dingen als risico’s nemen, groeien en verandering een regulier onderwerp van gesprek. Dit stimuleert kinderen om daadwerkelijk vaker nieuwe dingen te proberen.

25. “Zeg me na: ‘ik kan het’”

Positieve affirmaties kunnen heel krachtig zijn. Leer je kind door middel van positieve affirmaties vanaf jonge leeftijd in zichzelf geloven.

Liefs, Femke

Bron: mother.ly

Volg mij ook op Facebook en Instagram!