13 voordelen van buiten spelen (voor kinderen én volwassenen ;-))
Hier is iets wat je kunt doen om je kind z’n kansen op een goede gezondheid en succes te vergroten: zorg ervoor dat hij of zij genoeg tijd buiten doorbrengt. Kinderen brengen vandaag de dag veel meer tijd binnen door dan een generatie geleden, terwijl uit heel veel onderzoeken blijkt dat buiten zijn enorm veel voordelen met zich meebrengt. Maar dit geldt niet alleen voor kinderen. Ook voor volwassenen is het goed om geregeld buiten te zijn. Lees daarom hieronder alles over de voordelen van buiten spelen!
13 voordelen van buiten spelen
Waarom spelen kinderen steeds minder buiten? De tijd die binnen doorgebracht wordt met schermen is een grote boosdoener. Maar er zijn ook andere redenen. Angst voor de schadelijke effecten van teveel zon; teveel schoolwerk en buitenschoolse, gestructureerde, activiteiten; geen goede of veilige omgeving hebben waarin kinderen buiten kunnen spelen – het speelt allemaal een rol. Toch zijn de voordelen van buiten spelen niet te ontkennen en loont het de moeite om kinderen te stimuleren zoveel mogelijk buiten te zijn. En als je dan toch bezig bent, doe zelf vooral lekker mee, want ook voor volwassenen is het goed om veel buiten te zijn!
Dit zijn de voordelen van buiten spelen:
1. Blootstelling aan zonlicht
Jazeker, teveel zon kan huidkanker veroorzaken, maar tegelijkertijd is zonlicht enorm belangrijk voor ons lichaam. Door zonlicht maakt het lichaam vitamine D aan, wat belangrijk is voor onder andere gezonde botontwikkeling en een gezond immuunsysteem. Genoeg zonlicht is bovendien ook erg belangrijk voor goede slaap (zie hieronder verder) en een goed humeur.
2. Meer beweging
We worden met z’n allen steeds dikker en dat begint al bij onze kinderen. Over het algemeen zijn we buiten actiever dan binnen (op de bank). Dus buiten spelen, wandelen, fietsen, tuinieren etc. is een perfecte manier voor kinderen en volwassenen om meer in beweging te komen.
3. Oefenen en aanleren van belangrijke vaardigheden en eigenschappen
Voor kinderen geldt dat buiten spelen helpt bij het ontwikkelen van belangrijke eigenschappen en vaardigheden die ze in hun verdere leven nodig hebben:
- Zelfvertrouwen: buiten spelen is over het algemeen een stuk minder gestructureerd dan binnen spelen. Kinderen kunnen buiten op ontelbare manieren met hun natuurlijke omgeving omgaan, waarbij ze uiteindelijk in grote mate zelf kiezen hoe ze dat doen. Het maken van die keuze en het omgaan met de consequenties daarvan helpt ze bij het opbouwen van hun zelfvertrouwen.
- Creativiteit en inlevingsvermogen: ongestructureerd spel stimuleert het kind om vrijer te denken, hun eigen activiteiten te bedenken en hun wereld op een inventieve manier te benaderen.
- Plannen, prioriteren, probleemoplossen, onderhandelen en multitasken: buiten spelen geeft kinderen de kans om alleen of samen met andere kinderen eigen spel te ontwikkelen, de (onbekende) omgeving te verkennen, dingen zelf uit te zoeken, en zich zelf te vermaken. Bovenstaande vaardigheden worden daarmee geoefend.
- Het laat kinderen nadenken: in de natuur gebeurt continu van alles. Dit stimuleert kinderen om na te denken over hun leefomgeving, de aarde en alles wat zich daarop voordoet.
4. Verbeteren van aandacht en geheugen
Frisse lucht en zonlicht helpt bij het vergroten van het concentratievermogen van kinderen èn volwassenen. Een korte wandeling van 20 minuten in het park heeft al een effect op de aandacht en focus.
5. Risico’s nemen
Voor het leerproces van kinderen is het enorm belangrijk dat ze risico’s mogen nemen. Door risico’s te nemen leren kinderen wat ze allemaal kunnen en bouwen ze het vertrouwen op om met de onzekerheden in het leven om te kunnen gaan. De lessen die ze leren van hun fouten zijn zo net zo belangrijk als de lessen die ze leren van hun successen.
6. Oefenen van sociale vaardigheden
Kinderen moeten leren hoe ze samen moeten werken. Ze moeten leren hoe ze vrienden maken, delen met anderen en hoe ze andere mensen moeten behandelen. En hoewel bijvoorbeeld school en sportteams hier een rol in kunnen spelen, leren ze dit het beste op hun eigen houtje, in niet-gestructureerde settings.
7. Waardering voor de natuur
Tijd doorbrengen in de natuur zorgt ervoor dat mensen zich meer met de aarde en met elkaar verbonden voelen. En dat ze meer noodzaak voelen om de aarde te beschermen. Kinderen die veel buiten spelen en zich veel in de natuur begeven, hebben een grotere kans dat ze zich later als volwassenen inzetten voor aarde en natuur. En let’s face it, dat hebben we heel hard nodig.
8. Stimuleren van de zintuigen
Zeker voor jonge kinderen geldt dat hun zintuigen veel meer gestimuleerd en ontwikkeld worden als ze tijd buiten doorbrengen dan als ze binnen voor een schermpje zitten.
9. Goed voor de gezondheid
- Verminderen van stress en vermoeidheid: in het dagelijkse drukke leven moeten we continu onze aandacht op van alles en nog wat focussen. Dit zorgt voor een flinke belasting van onze mentale capaciteiten en zorgt ervoor dat ons brein uiteindelijk behoorlijk uitgeput raakt. In natuurlijke omgevingen daarentegen kunnen we veel gemakkelijker de aandacht zonder teveel inspanning laten gaan waar deze uit zichzelf naar toe gaat, wat gevoelens van rust en plezier met zich meebrengt. Tijd doorbrengen in de natuur zorgt mede daardoor voor een vermindering van het stresshormon cortisol in het lichaam, een lagere hartslag en een lagere bloeddruk.
- Boost voor het immuunsysteem: ‘Natural Killer’ cellen (NK-cellen) zijn de cellen die ziekmakers in het lichaam aanvallen en opruimen. Tijd doorbrengen in de natuur, en dan met name in een bosrijke omgeving, zorgt ervoor dat de hoeveelheid van deze NK-cellen in het lichaam omhoog gaat én dat deze cellen actiever worden. Dit komt onder andere doordat stresshormonen de werking van het immuunsysteem ondermijnen en tijd doorbrengen in de natuur stress vermindert. Maar ook de natuurlijke chemicaliën die bepaalde bomen en planten uitscheiden – de zogenaamde pytoncides – die door mensen ingeademd worden als ze zich in de buurt van dergelijke planten en bomen begeven, spelen hier waarschijnlijk een rol in.
- Indoor luchtvervuiling: we denken vaak dat de luchtvervuiling alleen buitenshuis een issue is, maar het tegenovergestelde is waar. Chemische stoffen die afkomstig zijn van meubels, tapijten, bouwmaterialen en huishoudelijke producten; roetdeeltjes afkomstig van open haarden en fornuizen; stof, schimmel en viezigheid afkomstig van huisdieren en van buiten kunnen ervoor zorgen dat de lucht binnen viezer is dan buiten. Veel luchten is dan sowieso een goed idee, maar geregeld naar buiten gaan is dan ook zeker aan te raden.
10. Beter voor je ogen
Je ervaart zelf waarschijnlijk ook wel dat uren naar een scherm turen niet heel goed voor je ogen is. Maar met name voor kinderen geldt dat teveel tijd binnenshuis doorbrengen onomkeerbare veranderingen in de ogen kan veroorzaken. Uit onderzoeken blijkt dat kinderen die teveel tijd binnen doorbrengen meer kans hebben op bijziendheid dan kinderen die geregeld buiten komen.
11. Beter slapen
Hoe goed iemand slaapt heeft veel te maken met hormonen zoals melatonine, en het eigen natuurlijke circadiaanse ritme. Beide zaken worden beïnvloed door blootstelling aan zonlicht. Zonlicht helpt je interne klok goed te zetten. Te weinig buiten zijn en dus te weinig zonlicht kan daarom invloed hebben op je slaapcyclus.
12. Meer energie
Voel je je futloos? Neem dan niet je zoveelste kop koffie, maar ga naar buiten! Buiten zijn helpt vermoeidheid en gebrek aan energie tegen te gaan.
13. Groter geluksgevoel
Serotonine wordt ook wel een gelukshormoon genoemd. Buiten tijd doorbrengen geeft een boost aan het serotonine niveau in je hersenen. Uit studies blijkt dat tijd doorbrengen in de natuur een positief effect op mentaal welzijn heeft en zelfs symptomen van depressie kan verminderen.
Dus, ondanks dat het hier nu maar 5 (!) graden is, ga ik vandaag toch nog even buiten spelen ;-)!
Liefs, Femke