11 vragen voor gelukkige kinderen
Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan dat je kinderen gelukkig zijn. Je zorgt er daarom zo goed als je kunt voor dat ze gelukkig op kunnen groeien. Door middel van een fijne leefomgeving, gezond eten en natuurlijk heel veel liefde. En hoewel geluk natuurlijk voor een groot gedeelte in dergelijke dingen zit, is het ook voor een belangrijk gedeelte afhankelijk van hoe je kinderen in de wereld staan. Of ze een overwegend positieve of juist negatieve instelling hebben. En om je kinderen zoveel mogelijk positief in de wereld te laten staan, kun je het een gewoonte maken om ze deze 11 vragen stellen.
11 vragen voor gelukkige kinderen
Deze 11 vragen laten je kinderen inzien hoe ze zichzelf gelukkig kunnen maken. Door ze als ouder geregeld te stellen, zullen je kinderen ze op een gegeven moment ook aan zichzelf gaan stellen. En zo heb jij als ouder je kinderen het gereedschap gegeven voor hun eigen geluk.
Lees ook hoe je je kind kunt leren mediteren!
1. Wat was jouw favoriete gedeelte van de dag?
Dit is een heel geschikte vraag om ’s avonds net voor het slapen gaan te stellen. Door het focussen op de positieve dingen van de dag gaat je kind met een fijn en gelukkig gevoel slapen.
2. Waar ben je dankbaar voor?
Dankbaarheid en geluk zijn positief met elkaar verbonden. Door je kinderen elke dag even stil te laten staan bij waar ze dankbaar voor zijn, wordt hun gevoel van dankbaarheid – en dus geluk – steeds groter.
3. Wat ga je daaraan doen?
Als ouder wil je instinctief graag alles voor je kinderen oplossen. Maar het is juist zo belangrijk dat ze dit voor zichzelf leren. Als je kinderen met een probleem bij je komen, stimuleer ze dan om in eerste instantie zelf over een oplossing na te denken. Dit geeft hen het signaal dat jij vertrouwen in hen hebt en maakt ook dat ze vertrouwen in zichzelf krijgen. En het overtuigt hen ervan dat elk probleem te overkomen is, wat vervolgens bijdraagt aan een gevoel van geluk.
4. Hoe voelde je je daardoor?
Gelukkige mensen zijn in staat hun eigen emoties te herkennen en uit te drukken. Als je een emotie kunt benoemen en uitdrukken, kun je er namelijk ook op een positieve manier iets mee doen. Door deze vraag aan je kinderen te stellen als er iets vervelends gebeurd is, train je ze om bewust van hun gevoelens te zijn en er op een constructieve manier mee om te gaan.
5. Hoe denk je dat hij/zij zich voelde?
Empathie is erg belangrijk voor het opbouwen van sterke, betekenisvolle relaties met anderen. Door deze vraag aan je kinderen te stellen leer je hen empathisch te zijn naar anderen.
6. Hoe kunnen we dit positief bekijken?
Met deze vraag kun je je kinderen leren dat er in elke situatie wel iets positiefs te benoemen is. En een positieve kijk op het leven is erg belangrijk voor geluk.
7. Waarover kunnen we nog meer leren?
Gelukkige mensen zijn mensen die altijd nieuwsgierig zijn en nieuwe dingen willen leren. Je kunt je kinderen in eigenlijk elke situatie stimuleren om meer te leren over wat zij net gedaan, gezien, gegeten etc. hebben. Naar de supermarkt geweest? Laat ze een filmpje zien over hoe appels en bananen aan de bomen groeien!
8. Wat zullen we dit weekend gaan doen?
Uit onderzoek blijkt dat het zich verheugen op leuke dingen die gaan komen mensen gelukkiger maakt dan de daadwerkelijke ervaring zelf. Door je kinderen dus leuke (kleine of grote) dingen in het vooruitzicht te stellen, voelen ze zich in de aanloop daarnaartoe gelukkiger.
9. Wat kunnen we doen om iemand te helpen / gelukkiger te maken?
Anderen helpen of dingen aan anderen geven maakt mensen gelukkig. Een tekening voor een ziek familielid, een cadeautje kopen voor een ander, meehelpen in het plaatselijke dierenasiel; het zijn allemaal activiteiten die je kinderen gelukkiger maken.
10. Wat zullen we vandaag buiten gaan doen?
Kinderen die buiten spelen en lekker aan het bewegen zijn, voelen zich over het algemeen een stuk gelukkiger dan kinderen die de hele tijd binnen zitten. Zonlicht is namelijk belangrijk voor het natuurlijke (slaap)ritme van kinderen en door te bewegen worden endorfines (gelukshormonen) aangemaakt.
11. Wanneer voel jij je het gelukkigst?
Door je kinderen deze vraag te stellen, richt je hun aandacht op die dingen die ze het leukst vinden om te doen. Daardoor gaan ze beseffen dat ze proactief kunnen kiezen om hun tijd te besteden aan dingen waar ze zich goed door voelen. En als ze zich goed voelen dan zijn ze gelukkig!
Liefs, Femke